Vervangster voor buste Leopold II in de Leuvense universiteitsbibliotheek

10 juni 2020 | 19u24 | Gepost door redactie
Toiletten en wasbakken op Ladeuzeplein
Na het tragische overlijden van George Floyd in de VS wordt het debat rond structureel racisme in de samenleving bij ons ook terug aangewakkerd. Een van de begrijpelijke side-effects daarvan zijn de oproepen tot het verwijderen van uitingen of herinneringen aan racisme in de publieke ruimte. Het debat rond de beelden en busten van Leopold II, wiens wereldvisie en beleid niet bepaald humanistisch was, is, komt nu overal terug op.
Het bericht Vervangster voor buste Leopold II in de Leuvense universiteitsbibliotheek verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Mensen vinden het kwetsend en beledigend dat er nog altijd standbeelden en bustes van Leopold II te vinden zijn in het straatbeeld, en dus de facto met goedkeuring van de instanties van de instellingen die ze daar laten staan of ze daar hebben geplaatst”, zegt Alexandra Roumans, gemeenteraadslid van Open Vld. “Het meest recente wapenfeit betrof een open brief van een reeks verenigingen, professoren en Sihame El Kaouakibi om de buste van Leopold II te verwijderen in de mooie leeszaal van onze Leuvense universiteitsbibliotheek. Gelukkig ging de rector van de KU Leuven hier reeds op in. Het weghalen is uiteraard makkelijk, maar wat zetten we in de plaats? ”

Actualiseren

“Voor mij inspireren standbeelden, maar ze herinneren mij ook aan het verleden. Ze doen ons nadenken waar we vandaan komen. Het standbeeld van Fonske, de Kotmadam, Erasmus en Justus Lipsius om er maar enkele te noemen herinneren ons aan het rijke verleden van alle knappe koppen die Leuven en haar inwoners hebben geïnspireerd. Maar een update kan zeker geen kwaad. Laten we kijken hoe we onze standbeelden kunnen actualiseren, er zijn heus wel wat inspirerende figuren die wel wat extra aandacht mogen krijgen, terwijl we Leopold II verwijderen.”

Isala Van Diest

“Ik pleit alvast voor een buste van Isala Van Diest. Deze echte Leuvense heeft een robbertje uitgevochten met de KU Leuven omdat ze geneeskunde wilde studeren, maar dit niet mocht. In die
tijd (1873) was er aan de faculteit echter nog geen plaats voor vrouwen. Uiteindelijk werd ze dokter via een buitenlandse universiteit en is ze een voorbeeld van wilskracht en doorzettingsvermogen. Tot op vandaag is ze, samen met advocate Marie Popelin, een voorvechter van vrouwrechten. Zo richtte ze samen met die laatste de Ligue belge du droit des femmes of de Belgische Liga voor Vrouwenrechten op die zich o.a. inzette voor voor de verwerving van het vrouwenstemrecht.”

Zorgen voor mensen

“Daarnaast is een buste van een dokter, zeker in deze tijd waarin we nog steeds vechten tegen het corona-virus, een zeer krachtig signaal. Zo verwijderen we een standbeeld van iemand die veel doden op zijn geweten heeft met een standbeeld van iemand iemand die haar levenstaak bestond uit zorgen voor mensen. Laten we dus onze Leuvenaars en Leuvense studenten inspireren met figuren zoals Isala. En vooral, laten we kritisch blijven tegenover ons verleden, en eruit leren voor vandaag.”

Het bericht Vervangster voor buste Leopold II in de Leuvense universiteitsbibliotheek verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over