Verrassende resultaten: hoe scoorden Leuvense lijsttrekkers bij Vlaamse en federale verkiezingen?

10 juni 2024 | 10u55 | Gepost door redactie
Ridouani

Alle Leuvense lijsttrekkers voor de komende gemeenteraadsverkiezing stonden gisteren ook op de lijst van de Kamer of het Vlaams Parlement. Hun scores zijn dus al een eerste indicatie van wat we op 13 oktober mogen verwachten. Lees hier hoe ze het er vanaf brachten.

De absolute Leuvense stemmenkampioen in Vlaams-Brabant was Britt Huybrechts, de lijsttrekker voor Vlaams Belang. Zij wist maar liefst 24.408 kiezers te overtuigen. Niet onverwacht behaalde ook Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, veel voorkeurstemmen. Als lijstduwer voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant behaalde hij er 10.250. CD&V-boegbeeld en huidig schepen Dirk Vansina scoorde 5.771 stemmen in het Vlaams Parlement. Ook hij duwde de lijst in Vlaams-Brabant. Eveneens schepen in Leuven én lijstduwer, weliswaar voor het federaal parlement, was David Dessers. Hij scoorde 3.231 voorkeurstemmen. 

Anton Nilis, lijsttrekker voor PVDA Leuven scoorde 1.832 voorkeurstemmen vanop plaats tien in het Vlaams Parlement. Voor Open Vld wist Alexandra Roumans 3.312 stemmen te verzamelen vanop de vijfde plaats voor de Kamer.  Zeger Debyser van N-VA stond op de lijst van het Vlaams Parlement en haalde vanop de achtste plaats 6.397 voorkeurstemmen.

Na de verkiezingen van gisteren kan al stilaan de vraag gesteld worden: wie zal bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zwaar doorwegen en wie zal een maat te klein zijn om voor de burgemeesterssjerp te gaan? Opvallend is dat Zeger Debyser, toch een lid van de partij die als grote winnaar uit de Vlaamse en federale verkiezingen kwam, de sjerp ambieert maar de verwachtingen voorlopig niet kan inlossen. Met 6.397 voorkeurstemmen zag hij maar liefst drie personen áchter hem op de lijst over hem springen: Annick Geyskens met 7.285 stemmen, Gerda Van den Brande met 6.618 stemmen en Mark Demesmaeker met 11.843 stemmen. Ook de nummer twee bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven, Lies Verlinden, haalde met 8.392 meer voorkeurstemmen dan Debyser zelf. Als lijsttrekker voor N-VA in Leuven zal hij dus een serieuze tand moeten bijsteken om zijn partij niet naar de afgrond te rijden op 13 oktober.

Lees meer over