Vermarc Sport maakte wereldkampioenentruien van Vainsteins tot Alaphilippe, komt er zondag eentje bij?

Vermarc
WK
Bij wielerkledijproducent Vermarc Sport in Wezemaal produceren ze al sinds 2000 truien voor wereldkampioen. Uiteraard niet voor iedere wereldkampioen, maar ze kleden wel iedere wereldkampioen die tot een team behoort waarmee ze een samenwerking hebben. Momenteel zijn dat onder andere Deceuninck – Quick Step, Lotto-Soudal, Sport Vlaanderen – Baloise en Cycling Team Bingoal Pauwels Sauces WB.

*Op de foto van links naar rechts: Frans Verbeeck, Paolo Bettini, Marc Verbeeck en Helmut Lotti.

In 2000 begonnen ze aan hun serie WK-truien bij de Let Romans Vainsteins. Zaakvoerder Marc Verbeeck legt uit.

“Die was toen wereldkampioen geworden bij Vini Caldirola en Patrick Lefevere haalde hem naar zijn Domo – Farm Frites. Daarna volgden vele cyclocrossers zoals Sven Nys, Niels Albert, Zdenek Stybar en Mario De Clercq. In 2009 hadden we een Franse liefhebbersploeg onder contract, daarbij zat ene Arnaud Démare en die werd toch niet beloftenwereldkampioen zeker? We hebben er ook enkele van de mooiste discipline, het WK ploegentijdrijden. Maar de strafste van de bende was Paolo Bettini in 2006. Hij werd in dat jaar zowel Olympisch, Italiaans én wereldkampioen. Sinds het invoeren van de Olympische titel was dat een prestatie die tot nu toe niemand kon evenaren. Speciaal voor die gelegenheid hebben we een speciale WK-trui met Olympische ringen en de Italiaanse driekleur op de mouwen geproduceerd op maar twintig stuks. Niet veel mensen hebben deze trui tot nu toe al gezien. Ook Cadel Evans (weg) en Tony Martin (tijdrijden) droegen WK-truien van Vermarc”, aldus Marc Verbeeck, die al achttien jaar de leiding heeft over de alomgekende zaak uit Wezemaal.

Een WK-trui krijgt de nieuwe kampioen op het podium, maar wat daarna? “De wereldkampioenentrui die een kampioen op het podium krijgt, die is van hem. Hij of zij krijgt die mee naar huis om in te kaderen, daar koersen ze nooit mee. Daarna moeten we zo snel mogelijk een trui maken maar niet met alle sponsors van de ploeg. Een WK-trui bevat minder sponsors dan een merkentrui, daar bestaan regels over. Eens de WK-truien klaar, kan de kampioen(e) ermee fietsen.”

Twijfels over parcours

“Ik had het anders gedaan", zo zegt Marc. "De omloop bestaat vanaf Leuven uit anderhalf keer het lokaal circuit in Leuven, één keer het Flandrien circuit, vier keer het lokaal circuit Leuven, dan nog ééns het Flandrienrondje en dan 2,5 keer de lokale ronde. Tussen Antwerpen en Leuven, daar ligt ongeveer vijftig kilometer. Hadden ze niet beter acht grote rondes uitgetekend van 25 kilometer ofzo, dan zitten ze in totaal aan 250 wedstrijdkilometers. Dat is mooier voor het publiek en dan vermijd je de verplaatsing van enorm veel volk na de laatste Flandrienlus. Een scheve situatie tussen Leuven en Overijse zet je op die omloop recht, op het huidige traject zal dat zwaar worden”, weet Marc Verbeeck.

“Een WK brengt sowieso altijd veel volk op de been. Ik ben blij dat het net nu valt rondom het vermoedelijke einde van corona. Gelukkig voor het WK is er sprake van versoepelingen. Viel dit kampioenschap in maart, dan was het een ramp. Nu komen er enkele duizenden Amerikanen minder af door corona, maar hebben we die extra toeristen wel nodig? België is met voorsprong het wielergekste land ter wereld. Corona had een invloed op vlak van organisatie, maar niet op het publiek. Werd dit WK niet in West-Europa georganiseerd, zoals de Olympische Spelen in Japan, dan hadden we een enorm probleem gehad", klinkt het.

Vermarc

Reële kans dat Vermarc de nieuwe wereldkampioen mag kleden

“Van Deceuninck – Quick Step zijn er uiteraard wel wat renners die meerijden. In de Belgische selectie zitten geen renners van Lotto-Soudal, maar de Australiër Caleb Ewan zit wel bij hen en heeft kansen. De Fransman van Quick Step, Sénéchal, heeft zijn kansen maar won een week voordien al de Primus Classic. Er zijn ongeveer veertig renners die het goed kunnen doen op deze omloop. Op het vorige WK kon het enkel gebeuren op de enige helling, hier kan het wel op 127 locaties gebeuren", meent Verbeeck, die ook een mening heeft over de Belgische selectie. "Wat ik niet slim vind, is dat Nathan Van Hooydonck niet tot de WK-selectie behoort. Moest Van Aert pech hebben, wie kan hem dan zijn fiets geven? Van Hooydonck komt qua lengte in zijn buurt. In geval van pech verliest Van Aert zo minuten. Ik zet Van Aert, Colbrelli op dezelfde hoogte en ook Sagan zie ik iets doen. Net daarachter komen Mathieu Van der Poel en Matej Mohoric qua kansen. Ik zie ze in de koers finaal Leuven bereiken met een kleiner peloton van dertig à 35 renners en vanaf dan zal het een loterij worden.”

Voor een WK-selectie komen te weinig plaatselijke koersen aan bod. Gelukkig had Vermarc Sport ook iets in de pap te brokken.

“De bondscoach maakt een selectie en die rijden dan vaak in het buitenland en daaruit komt de WK-selectie. Naar de eigen koersen werd amper gekeken. In de Ronde van Vlaams-Brabant, een onderdeel van ons Vermarc Cycling Project, won Thibau Nys twee ritten. Dat deed hij om te beginnen op een deel WK-omloop in Huldenberg. Daarna won hij twee ritten in de Ronde van Namen en pakte hij een EK-selectie, een EK-titel én de WK-selectie! Door een plaatselijke meerdaagse belandde hij toch op het WK. Moest de federatie meer aandacht besteden aan nationale één- en meerdaagse wedstrijden, nationale Belgische rondes, zou dat niet beter zijn? Uit de Ronde van Namen en Vlaams-Brabant kan je toch een goede selectie puren?", meent Verbeeck.

Pronostiek:

1. Wout Van Aert

2. Sonny Colbrelli

3. Peter Sagan

Thibau Nys
Thibau Nys na zijn zege in Huldenberg.

Lees meer over