Verdwijnt het standbeeld van Sylvain Van de Weyer in de vergeetput?

Standbeeld van Sylvain Van de Weyer op Ladeuzeplein
De vraag werd in het verleden al meermaals gesteld, en naar aanleiding van de recente beeldenstorm duikt ze nu weer op: wat met het standbeeld van Sylvain Van de Weyer in Leuven? Ooit had de man een prominente plaats in het midden van het Ladeuzeplein, vandaag staat zijn imposante beeld te verkommeren in het stadsmagazijn.

Het standbeeld van Sylvain Van de Weyer werd al vaak verhuisd en daarom ook al dikwijls in vraag gesteld. “Het ging om het allereerste standbeeld in onze stad”, vertelt Leuvens eregemeenteraadslid Luc Ponsaerts. “In die tijd verschenen er op verschillende plaatsen in ons land monumenten om het nationale gevoel aan te wakkeren in de jonge Belgische staat. Zo verging het ook Leuven, dat de eer kreeg om een beeld te plaatsen voor Sylvain Van de Weyer.”

Sylvain Van de Weyer (1802-1874) werd geboren in Leuven, stond aan de wieg van de  Belgische staat, was lid van het Voorlopig Bewind, was de eerste Belgische minister van Buitenlandse Zaken en hij was ook liberaal premier.

“Kort na zijn dood, in 1874 in Londen, besloot het Leuvens stadsbestuur dat het een standbeeld voor hem wilde oprichten op het stationsplein. Het beeld van Charles Geefs werd  in 1876 ingehuldigd in aanwezigheid van Leopold II. Na de eerste wereldoorlog moest het beeld echter wijken voor het oorlogsmonument, waardoor het overgeplaatst werd naar de Volksplaats (nu Monseigneur Ladeuzeplein). Ook daar moest hij rond 1990 weg wijken omwille van de realisatie van de ondergrondse parkeergarage. Het  beeld werd tijdelijk in quarantaine geplaatst in het stadspark om vervolgens terecht te komen aan het einde van de Kapucijnenvoer. Maar ook daar was hij niet echt welkom en moest hij de benen nemen voor een opengelegde Voer. Zo eindigde hij uiteindelijk weinig glorieus in een stadsmagazijn!”

“We weten dat het niet evident is  om een plaats te vinden voor dit grote monument met zijn indrukwekkende sokkel, maar het laten verkommeren in een stadsmagazijn is helemaal geen optie en zou meer dan zonde zijn. De Leuvenaars hebben Van de Weyer nooit ten volle gewaardeerd of in het hart gesloten, hij verbleef liever in hogere kringen in Brussel en Londen. Volgens mij zou het  beeld dus beter thuishoren in Brussel, ergens in de omgeving van het Warandepark. Het Leuvens Historisch Genootschap heeft ooit gesuggereerd om het te ruilen voor het  Sint-Jorisretabel van Jan Borreman, een retabel dat in principe Leuven toebehoort, maar dat nu te bewonderen is in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis aan het Jubelpark in Brussel. In 2030 vieren we 200 jaar België, hopelijk hebben we dan een oplossing voor het beeld!”

Foto: Leuven Weleer

Lees meer over