Veerle Debeurme uit Leuven redt honden in Spanje tijdens corona-epidemie

28 maart 2020 | 18u45 | Gepost door redactie
Veerle Debeurme uit Leuven redt honden in Spanje tijdens corona-epidemie
Asielhonden en - katten kunnen het corona virus niet overdragen maar toch worden ook zij geraakt door de ‘lockdown’-maatregelen. Vele Belgische asielen hebben hun deur al gesloten en de adopties on hold gezet. In het buitenland is het zowaar nog erger en daar weet Veerle Debeurme uit Leuven alles van. “We zitten meer dan ooit met de handen in het haar”, vertelt ze vanuit Malaga.
Het bericht Veerle Debeurme uit Leuven redt honden in Spanje tijdens corona-epidemie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Om dierenasielen te steunen in deze moeilijke tijden stortte minister Ben Weyts (N-VA) al een eenmalig bedrag op de rekening van alle erkende dierenasielen. Later dit jaar voorziet de minister van Dierenwelzijn ook nog een structurele financiële ondersteuning. Helaas krijgen niet alle asielen hulp van de overheid en in het buitenland is de situatie zowaar nog erger. De Vlaamse Fabienne Paques richtte 20 jaar geleden in Malaga de Animal Care España (ACE) op, ook wel bekend als ‘Spaanse Honden In Nood (SHIN)’. Deze organisatie redt al meer dan twintig jaar honden uit de Zuid-Spaanse dodingsstations en vangt ze op in asielen in Malaga en Algeciras. Op die manier kregen al meer dan 23.000 honden een nieuwe thuis in België en Nederland. Veerle Debeurme uit Leuven werkt in het asiel en heeft in de jaren dat ze in Spanje hondenlevens redt al vele watertjes doorzwommen maar wat ze nu meemaakt is naar eigen zeggen een echte nachtmerrie.

“We zitten meer dan ooit met de handen in het haar”, vertelt Veerle. “De mensen zijn in deze onzekere tijden minder geneigd om hondjes te adopteren en de honden die al werden gereserveerd, kunnen niet vertrekken naar hun nieuwe baasjes in België of Nederland. Ondertussen moeten we wel 500 honden voeden en verzorgen. Bovendien moeten we dit doen met een beperkt aantal mensen omdat er geen vrijwilligers mogen komen helpen door de lockdown. En zolang er geen honden vertrekken, kunnen we ook geen nieuwe hondjes uit de dodenstations redden. Ik houd mijn hart vast voor het lot van de dieren die daar nu zitten. Naarmate de weken vorderen, zullen ook steeds meer mensen er hun honden dumpen.”

Het bericht Veerle Debeurme uit Leuven redt honden in Spanje tijdens corona-epidemie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over