Veel klanten dragen nu al spontaan mondmasker in winkels

Diestsestraat

Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, greep de federale regering in met strengere maatregelen. Eentje daarvan is het verplicht dragen van een mondmasker in publieke binnenruimtes zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, musea en winkels. Die maatregel gaat vanaf vrijdag in maar veel mensen beginnen er nu al mee. “Nog geen enkele klant gezien zonder mondmasker vandaag”, klinkt het bij Portobello in Leuven.

We waren er eindelijke vanaf maar het was van korte duur want vanaf vrijdag moet je opnieuw verplicht een mondmasker dragen in publieke binnenruimtes, van winkels tot musea. Dat is het gevolg van de stijgende coronacijfers. Bij de Leuvense handelaarsorganisatie Liefst Leuven wordt de maatregel niet op applaus onthaald maar anderzijds is er ook geen sprake van tegenstand. “Als we hiermee een lockdown kunnen vermijden dan is het dragen van een mondmasker in de handelszaken een goede tijdelijke oplossing”, zegt Marc Van de Velde van Liefst Leuven. “Winkelen met een mondmasker is minder leuk maar niet winkelen is nog minder leuk. We moeten absoluut nog zwaardere maatregelen vermijden want dat zou een slechte zaak zijn voor de handelaars.”

In het straatbeeld zie je alvast meer mondmaskers in vergelijking met de voorbije dagen. Dat bevestigen ook de eigenaars van Portobello op de Bondgenotenlaan in Leuven. “We hebben vandaag nog geen enkele klant gezien zonder mondmasker. En het is behoorlijk druk voor een woensdag. De mensen passen de nieuwe regel die pas vrijdag ingaat nu al toe en als dat kan helpen om het aantal besmettingen de kop in te drukken dan is dat een goede zaak”, klinkt het.

In horecazaken is vanaf 1 november het Covid Safe Ticket van toepassing maar kan dat ook voor pakweg winkels? In principe vervalt de mondmaskerplicht waar het CST wordt gebruikt maar het merendeel van de handelaars staat niet te springen om dat toe te passen. “Dan moet je al iemand aan de deur zetten om dat allemaal te controleren. Toch niet zo evident”, aldus de uitbaters van Portobello. Marc Van de Velde is niet helemaal zeker of handelaars bewust kunnen kiezen voor de toepassing van het CST. “Voor een kleine boetiek zou dat het winkelen aangenamer maken want dan moet je geen mondmasker dragen maar ik ben niet zeker of het kan. Feit is dat we er alles moeten aan doen om een lockdown in welke vorm dan ook te vermijden”, klinkt het.

Lees meer over