Veegactie in Leuven-centrum vanaf morgen tot eind juli

veegmachine
Vanaf 30 mei tot en met 26 juli vindt de jaarlijkse veegactie plaats in Leuven-centrum. Tijdens de veegactie borstelen medewerkers van stad Leuven het wegdek en ruimen ze de straatkolken. Daarnaast worden de wegmarkeringen in sommige straten opnieuw aangebracht. Op de dag van de werken geldt in deze straten een parkeerverbod. Bewoners moeten dan tijdig hun wagen verplaatsen. In de betrokken straten kondigen borden en vlaggen de actie aan. Inwoners en handelaars krijgen ook een brief met uitleg in de bus.

“We vegen alle straten in Leuven-centrum regelmatig. In een aantal straten staan te veel auto's om de straat goed te kunnen vegen. Daar vragen we eenmaal per jaar om wagens te verplaatsen. Op die manier kunnen we het wegdek grondig vegen en de straatkolken ruimen. Dat laatste is nodig om wateroverlast te voorkomen”, licht schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen) toe. De deelgemeenten kwamen eerder dit jaar al aan de beurt.

Dirk Vansina, schepen van Openbare Werken (CD&V): “Zomerse onweders kunnen voor veel water op korte tijd zorgen. Daarom is het belangrijk dat de rioolkolken vrij zijn. Zo kunnen ze de grote hoeveelheid water tijdens een wolkbreuk beter slikken. Samen met de veegactie frist de aannemer ook de bestaande wegmarkering op. Zo blijft de hinder voor de buurt beperkt. Dit gebeurt éénmaal per jaar. Aangezien het droog moet zijn en niet te koud, is de uitvoeringsperiode beperkt.”

Planning is weerafhankelijk

​Er wordt enkel gewerkt op dinsdag, woensdag en donderdag om de impact te beperken. Een actueel overzicht van welke straat wanneer geveegd wordt, vind je op leuven.be/veegactie. Bij regenweer kunnen de werken uitgesteld worden. Je vindt de nieuwe datum steeds op de website van de stad.

Wagen tijdelijk verplaatsen

​De stadsdiensten zorgen ervoor dat de werken klaar zijn in één dag. Zo blijft de hinder beperkt. Om dat te kunnen, moeten ze om 7 uur stipt beginnen. Het parkeerverbod voor wagens gaat daarom in om 3 uur 's nachts en geldt tot 16 uur. De stad vraagt aan bewoners om hun wagen de avond voordien al te verplaatsen om te vermijden dat er getakeld moet worden. ​ 

Terrassen

​Aan de horeca-uitbaters met een terras op het openbaar domein vraagt de stad om het terras pas uit te zetten als de veegbeurt gedaan is. Doorgaans is dat voor het openingsuur van de horecazaak.

Lees meer over