Vanaf vanavond sprekersklok op Leuvense gemeenteraad

23 september 2019 | 12u57 | Gepost door redactie
Vanaf vanavond sprekersklok op Leuvense gemeenteraad
In juni van dit jaar werd het nieuwe huishoudelijk reglement van de Leuvense gemeenteraad goedgekeurd. Een van de belangrijkste wijzigingen in dit reglement is het invoeren van een verscheidenheid aan vragen en een tijdslimiet bij elke soort vraag. Een klok houdt de tijd in het oog waarin het gemeenteraadslid én het college hun inbreng mogen geven. Deze maand werd de klok getest en goed bevonden om te gebruiken vanaf de gemeenteraad van vanavond.
Het bericht Vanaf vanavond sprekersklok op Leuvense gemeenteraad verscheen eerst op Leuven Actueel.

Drie, vijf of zeven minuten, dit is de limiet voor de tussenkomsten voor raadsleden én het college. Deze tijdslimieten worden bepaald door het nieuwe huishoudelijk reglement van de Leuvense gemeenteraad en zijn afhankelijk van het soort vraag. Tijdens de vorige legislatuur liepen de gemeenteraadszittingen wel eens uit tot ver voorbij middernacht. Nieuwe voorzitter Dorien Meulenijzer wil echter streven naar een inhoudelijk sterk, maar in tijd beperkt debat door het invoeren van een tijdslimiet. Als compenserende maatregel kunnen gemeenteraadsleden één keer extra aan het woord komen per agendapunt en kunnen ze ook reageren op vragen van andere raadsleden. Nieuw is bovendien het invoeren van de actuavraag.

Voorzitter Dorien Meulenijzer wijst op het voordeel van deze manier van werken: “Vroeger was er enkel de mogelijkheid tot het stellen van een vraag en het krijgen van een antwoord. Dit zorgde voor een eenzijdig debat. Nu hebben we verschillende soorten vragen: van tussenkomsten bij agendapunten tot actuavragen. Door deze aanpassingen hoop ik het debat inhoudelijk te versterken, al hoort daar ook de afbakening in tijd bij. Dit zal gebeuren via een elektronische klok.”

De Leuvense gemeenteraad gebruikt dezelfde klok als de stad Hasselt. “De klok zal geprojecteerd worden op een scherm en geeft een signaal wanneer de tijd op is. We hebben het systeem de afgelopen maand grondig getest en hopen op een vlot verloop tijdens de gemeenteraad vanavond”, aldus voorzitter Dorien Meulenijzer.

Het bericht Vanaf vanavond sprekersklok op Leuvense gemeenteraad verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over