Vanaf maandag 15 juni verdelen apothekers de federale mondmaskers en filters

12 juni 2020 | 08u16 | Gepost door redactie
7 dagen op 7 van 8 tot 20 uur gratis hulp bij Leuven Helpt
Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan alle inwoners. Ook de filters die de federale overheid bestelde, worden zo verdeeld, samen met de mondmaskers. Dit alles via de Leuvense apotheken. De verdeling gebeurt op basis van leeftijd en mogelijke risicofactoren. De oudste leeftijdsgroep komt eerst aan bod aangezien zij het meest kwetsbaar is voor het virus.
Het bericht Vanaf maandag 15 juni verdelen apothekers de federale mondmaskers en filters verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vanaf maandag 15 juni kan elke burger boven de 12 jaar 1 herbruikbaar mondmasker van de federale overheid ophalen in de apotheek. Om dat op een vlotte manier te laten verlopen en een toevloed te vermijden, is een spreiding over 10 dagen volgens leeftijd uitgewerkt. De oudste en meest kwetsbare inwoners krijgen daarbij voorrang.

Filters
De federale overheid verdeelt naast mondmaskers ook twee filters per inwoner boven de twaalf jaar, dit via de gemeenten. De stad koos ervoor om de verdeling tegelijk met de mondmaskers te laten lopen, zodat een burger zich maar 1 keer moet verplaatsen. Deze filters kunnen gebruikt worden in het tweelagig katoenen mondmasker dat de stad aan iedere Leuvenaar boven de 12 jaar bezorgde. Wie langskomt in de apotheek voor het federale mondmasker, krijgt dus meteen ook de 2 filters per gezinslid boven de 12 jaar mee.

Praktisch
De verdeling start op maandag 15 juni. De federale overheid organiseert dit op basis van het geboortejaar van het gezinshoofd. Eén persoon van het gezin komt de maskers en de filters halen voor het hele gezin. De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid dat de maskers en filters afhaalt. Het is belangrijk dat die persoon zijn eigen eID en dit van alle gezinsleden (of Kids-ID of ISI+-kaart) meebrengt. Dit om het aantal verplaatsingen en wachtrijen bij de apotheek te beperken. Uiteraard mogen ook mantelzorgers, thuisverpleegkundigen, huisartsen, diensten voor gezinszorg of een andere zorgverleners aan huis mondmaskers en filters ophalen voor hulpbehoevenden. Zij kunnen dan meteen ook hun eigen pakketje meenemen.

Verdeelschema:

  • maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)
  • dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)
  • woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)
  • donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)
  • vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)
  • maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)
  • dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)
  • woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)
  • donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)
  • vrijdag 26 juni: iedereen

Mensen die een dringende zorgafspraak hebben in het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener, mensen met een chronische ziekte en/of die behoren tot de risicogroep of mensen die een voorschrift van hun behandelende arts hebben voor een stoffen masker kunnen altijd terecht in de apotheek.

Ter compensatie voor de inspanningen van de Leuvense apotheken voor het verdelen van de filters ontvangen zij een attentie van stad Leuven.

 

Het bericht Vanaf maandag 15 juni verdelen apothekers de federale mondmaskers en filters verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over