Vanaf begin 2025: Wijgmaal Brug wordt fietsstraat, fietssnelweg langs de Vaart krijgt voorrang op auto’s

Twee wagens botsen aan de Leuvense Vaart in Wijgmaal 2

In Wijgmaal wordt de brug over de Leuvense Vaart vanaf begin 2025 een fietsstraat. De fietssnelweg tussen Leuven en Mechelen, die langs de brug loopt, zal zo voorrang krijgen op het autoverkeer.

De brug over de Leuvense Vaart in Wijgmaal is een verbindingsweg tussen de Wijgmaalsesteenweg en de Wakkerzeelsebaan. Voor voetgangers en fietsers is het er bij momenten niet enorm duidelijk.

De brug wordt in beide richtingen een fietsstraat, waardoor fietsers altijd voorrang zullen hebben. Aan beide zijden komt er een gescheiden voetpad. De fietspaden naar de brug toe, krijgen een betere aanduiding. Op die manier wordt de onderbreking aan de fietssnelweg F8 tussen Mechelen en Leuven hiermee opgelost.

Momenteel is er aan de ene zijde van de brug is er een fietspad waar ook de voetgangers langs moeten. Aan de overkant rijden de fietsers op de baan, een gevaarlijke situatie.

Op de Vaartdijk, aan de Herentse zijde, krijgt de fietssnelweg voorrang op het autoverkeer. Op die locatie komt ook extra verlichting. De huidige fietsoversteekplaats blijft dus achterwege.

De aanpassingswerken kosten momenteel 275.000 euro. Deze zullen gedeeld worden door Leuven en Herent.

Lees meer over