Vakbonden protesteren op Martenlarenplein tegen te hoge facturen

Vakbonden
"We merken het allemaal: het leven wordt duurder, veel duurder. De energieprijzen worden onbetaalbaar, de prijzen aan de pomp swingen de pan uit en voor eenzelfde bedrag als enkele maanden geleden wordt onze winkelkar steeds leger. Zo kan het niet langer", zo klinkt het bij de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, die vandaag actie voerden op het Martelarenplein.

"De facturen zijn te hoog, de lonen te laag. Onze koopkracht moet omhoog", zo stellen de drie vakbonden. Hun militanten lieten op het Leuvense Martelarenplein hun stem horen voor meer koopkracht. "Wij willen een automatische indexering, minimum 14 euro per uur of 2300 euro bruto per maand, 6 procent BTW op energie, eerlijke belastingen, een minimumpensioen van 1500 euro netto per maand, meer loonmarge en eerlijk loon van mannen en vrouwen. 

"Loonnormwet op de schop"

"De loonnormwet verhindert een eerlijke stijging van lonen. Zelfs in bedrijven die veel winst maken. Steeds meer mensen komen in de problemen want het leven wordt fors duurder, maar de lonen stijgen niet mee.  Daarom lanceerden het ACV, het ABVV en het ACLVB de afgelopen maanden een petitie tegen deze oneerlijke loonnormwet en voor meer loon. Bij 25.000 handtekeningen moest het Belgisch parlement het debat over de loonnormwet aangaan. Welnu, méér dan 87.000 burgers tekenden de petitie. Op 26 april werd in de commissie voor Verzoekschriften dan ook een datum vastgelegd voor een hoorzitting over de loonnormwet", zo klinkt het bij de vakbonden.

Op 20 juni volgt een nationale manifestatie in Brussel.

Lees meer over