UZ Leuven voert 1.500ste succesvolle longtransplantatie uit

17 maart 2025 | 11u53 | Gepost door anne.de-wever@…
Longtransplantatie ziekenhuis operatie UZ Leuven

Het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven) heeft een historische mijlpaal bereikt met de succesvolle uitvoering van de 1.500ste longtransplantatie. Na meer dan drie decennia van onderzoek, innovatie en interdisciplinaire samenwerking behoort UZ Leuven vandaag tot de Europese top op het gebied van longtransplantaties.

UZ Leuven voert jaarlijks gemiddeld 70 longtransplantaties uit, wat neerkomt op ongeveer twee derde van alle transplantaties in België. Sinds de start van het zorgprogramma in 1991 zijn er 1.267 dubbelzijdige, 160 enkelzijdige en 73 gecombineerde longtransplantaties uitgevoerd. Dit omvat ook complexe operaties zoals hart-long-, long-nier- en long-levertransplantaties. Opmerkelijk is dat niet alleen volwassenen, maar ook 25 kinderen met succes een nieuwe long kregen in het Leuvens centrum, iets wat slechts in een handvol ziekenhuizen in Europa mogelijk is.

Samenwerking als sleutel tot succes

Het succes van het longtransplantatieprogramma is grotendeels te danken aan de nauwe samenwerking tussen verschillende medische disciplines. “De groeiende en ouder wordende patiëntenpopulatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee”, zegt prof. dr. Robin Vos, pneumoloog bij UZ Leuven. “Momenteel volgen we zo’n 750 patiënten op na een longtransplantatie, waarvan meer dan de helft al langer dan tien jaar. Daarom zetten we in op een ‘shared care’-zorgmodel, waarbij we samenwerken met verschillende expertisecentra binnen het Vlaams Ziekenhuis Netwerk.”

Chirurgen, longartsen, anesthesisten, intensivisten en paramedische teams werken intensief samen om patiënten optimaal voor te bereiden en op te volgen. Dit zorgt voor uitzonderlijk goede korte- en langetermijnresultaten. Volgens gegevens van Eurotransplant zijn de overlevingskansen van patiënten in UZ Leuven aanzienlijk hoger dan het internationale gemiddelde. Voor de periode 2013–2023 ligt de 1-, 3- en 5-jaarsoverleving respectievelijk op 90%, 82% en 75%.

Innovatieve technieken

Hiernaast blijft UZ Leuven ook een voortrekker in wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties. Het centrum heeft sinds de eerste longtransplantatie in 1991 verschillende baanbrekende ontwikkelingen gerealiseerd. Zo introduceerde het centrum in 1995 longrevalidatieprogramma’s die wereldwijd als model dienen. In 2012 werd voor het eerst in België een donorlong bewaard met ex-vivo longperfusie, een techniek waarbij de long buiten het lichaam op kamertemperatuur wordt beademd en bevloeid om de kwaliteit te optimaliseren. In 2020 was UZ Leuven het eerste ziekenhuis ter wereld dat een succesvolle longtransplantatie uitvoerde met longen van een donor die eerder COVID-19 had doorgemaakt. Twee jaar later kreeg een Europese patiënt voor het eerst een transplantatie met een nieuwe bewaartechniek, waarbij de long op 6°C werd bewaard in plaats van op ijs, wat weefselschade vermindert en nachtelijke operaties vermijdt. Nog een jaar later gebruikte UZ Leuven longen van de oudste donor ter wereld (94 jaar) en heeft de oudste longtransplantpatiënt (82 jaar) al 20 jaar een getransplanteerde long.

Lees verder onder de foto.

1500e longtransplantatie UZ Leuven

Met de 1.500ste longtransplantatie als nieuwe mijlpaal blijft UZ Leuven de grenzen van de medische wetenschap verleggen. Prof. dr. Laurens Ceulemans, longtransplantatiechirurg, kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “Ons transplantatiecentrum blijft pionieren in onderzoek naar innovatieve behandelingen en technieken. Zo werken onderzoekers aan betere behandelingen pre-transplantatie, zoals longvolumereductietechnieken en nieuwe medicatie, optimale bewaartechnieken voor donorlongen, de ontwikkeling van kunstlongen, gentherapie en effectievere behandelingen om afstoting te voorkomen. Het Leuvens longtransplantteam blijft zich ook inzetten voor een gepersonaliseerde aanpak, zodat de patiënten van vandaag én morgen de best mogelijke kansen krijgen.”

Longtransplantatie ziekenhuis operatie UZ Leuven

Lees meer over