UZ Leuven moet niet-dringende ingrepen uitstellen door stijgende coronacijfers

UZ Leuven: opnieuw niet-dringende raadplegingen en functiemetingen
In een grotendeels mondmaskervrije samenleving lijkt corona even niet meer aan de orde te zijn. Toch rapporteert het UZ Leuven vandaag opnieuw een stijgende instroom van zowel patiënten met covid als met influenza. De stijging heeft het ziekenhuis genoodzaakt het aantal niet-dringende ingrepen terug te schroeven.

Er verblijven vandaag 139 covid-patiënten in het universitair ziekenhuis, waarvan 20 op intensieve zorg. Dat is een opvallende stijging tegenover 112 op het einde van vorige week. Ook het aantal patiënten met influenza is gestegen, hoewel het ziekenhuis daar geen precieze aantallen van bijhoudt. “Het is inderdaad opvallend na een plateau van enkele weken,” klinkt het bij het UZ. “Dat terwijl de perceptie leefde dat de coronacijfers aan het dalen waren. Een gedeeltelijke verklaring daarvoor is omdat we als UZ Leuven nog steeds heel veel patiënten van buiten Vlaams-Brabant opvangen.” 

Maar de voorbije twee dagen evolueerden de cijfers opnieuw. “Dat is ergens wel logisch. Doordat heel wat maatregelen zijn losgelaten circuleert er opnieuw heel wat virus, en dat vertaalt zich in stijgende cijfers. Sinds gisteren spreken we opnieuw van een kleine piek.” Een groot verschil tegenover het begin van de pandemie is de oorzaak van opname. “In het begin lieten mensen zich opnemen door covidsymptomen. Vandaag zien we heel wat patiënten die zich aanmelden omwille van een andere reden, waarbij we dan later covid vaststellen. Beide categorieën nemen we op in onze telling.”   

De stijgende cijfers hebben nu ook een impact op de zorg. “We zijn opnieuw genoodzaakt niet-dringende ingrepen uit te stellen.” Het ziekenhuis zat aan een opnamecapaciteit van 75%, wat wil zeggen dat drie kwart van alle niet-dringende ingrepen werd uitgevoerd. “Op dit moment is dat naar 65% teruggeschroefd. Dat proberen we uiteraard zo goed mogelijk te beperken in de tijd.” Het ziekenhuis kampt nog steeds met een grote uitval bij personeel. “Op dat vlak staan we niet los van de samenleving. De druk op ons personeel is heel groot, door de aanhoudende zorg voor covid-patiënten.”

Lees meer over