Uniek: zeven vaders en hun zonen aan de slag bij hetzelfde bedrijf

Longin en zijn medewerkers
Industrial cleaningbedrijf Longin Service uit Rotselaar bij Leuven is erg trots op de 7 vaders en hun 7 zonen op de payroll. In ons land moet dat een primeur zijn. In tijden van een “war on talent” slaagt de kmo erin redelijk vlot nieuwe krachten te vinden door telkens opnieuw het eigen netwerk van vaders aan te spreken. “Toch wel straf voor een kleine kmo in tijden dat je maar moeilijk geschikte mensen vindt”, zegt CEO en stichter Bert Longin.
Tony Van (55) uit Halen trekt voor zijn job dagelijks de baan op met een reinigingswagen. Straatkolken onderhouden en ontstoppen is zijn dada. Door het vele zwerfvuil verstoppen die geregeld. Een plensbui is dan al voldoende om de weg blank te zetten, wat dan weer de verkeersveiligheid en de openbare hygiëne in het gedrang brengt.  Al 14 jaar doet Tony zijn job met hart en ziel bij industrial cleaningbedrijf Longin Service uit Rotselaar. “Ik hoop hier te kunnen blijven tot aan mijn pensioen”, vertelt Tony. “Wat goed is moet je niet veranderen. Het werk is weliswaar af en toe vuil en zwaar en we doen geregeld lange werkdagen maar onze baas apprecieert wat we doen en betaalt goed voor het geleverde werk. Als werknemer ervaar je dagelijks dat je hier een toekomst kan uitbouwen. Dat geeft vertrouwen.”

Toen een jaar of zeven geleden Kris (27), de zoon van Tony, de schoolpoort achter zich dichttrok kwam Longin Service ter sprake. “Ik heb hem toen verteld over mijn positieve ervaringen bij het bedrijf. Ik zal niet zeggen dat mijn woorden hem direct overtuigd hebben maar na een tijdje zag Kris de voordelen van een job bij Longin Service toch wel in. Intussen is Kris zeven jaar een collega. Hij is bijzitter in een reinigingswagen omdat hij zijn rijbewijs C nog niet heeft behaald. Maar hij is er wel mee bezig.” Zoals Tony en Kris zijn er bij Longin Service nog eens zes vaders en hun respectievelijke zonen aan de slag op een totaal van 50 werknemers.

“Eigenlijk is dat toch wel straf voor een kleine kmo in tijden dat je maar moeilijk nieuwe geschikte mensen vindt”, zegt CEO en founder Bert Longin van Longin Service. “De reden hiervoor is dat we zorgzaam omgaan met onze menselijk kapitaal. Die aanpak doet de ronde. Binnen ons eigen netwerk van werknemers vinden we dan ook telkens weer de geschikte kandidaat. Vaak komt de zoon of ander familielid in beeld. In tegenstelling tot de concullega’s die steen en been klagen dat ze geen geschikte krachten vinden slagen we erin de openstaande vacatures redelijk vlot in te vullen”, zegt de racepiloot. 

Lees meer over