Unia gaat Leuven helpen in strijd tegen discriminatie

13 oktober 2020 | 15u50 | Gepost door annpeeters
mensen
Leuven wil meer structureel samenwerken met het regionale contactpunt van Unia. Dat bleek uit een rondvraag bij lokale besturen en
middenveldorganisaties. De huidige samenwerking wordt positief ervaren en de vraag is om in de toekomst meer beleidsmatig samen te werken. Unia blijft bereikbaar voor melders van discriminatie en gaat bovendien meer structureel en regio-overschrijdend werken. Zo willen we ook op langere termijn het verschil maken. In Leuven gebruiken we het bestuursakkoord van de stad als uitgangspunt.

Een vernieuwde aanpak dus, maar ook een nieuwe uitvalsbasis. “In september verhuist ons team van lokale Unia-ambassadeurs naar het Sociaal Huis in Mechelen. Meteen een mooie kans om onze nieuwe aanpak in de verf te zetten”, zegt lokale medewerker Mattijs Messely.

Gelijke kansen voor alle Leuvenaars

Vlaanderen telt verschillende regionale Unia-contactpunten. “Unia luisterde naar 80 organisaties en lokale besturen waarmee onze lokale ambassadeurs werken. Blijkt dat zij allemaal op één lijn zitten en meer ondersteuning nodig hebben wanneer het gaat over gelijke kansen. Om zicht te krijgen op wat we mee kunnen veranderen, vertrekken we van de beleidsplannen van de centrumsteden”, vertelt lokale ambassadeur Mattijs Messely.

“Een zeer belangrijk thema voor de komende jaren vinden we terug in het Leuvens bestuursakkoord. Daarin staat dat de stad praktijktesten zal uitrollen om de situatie te kennen rond discriminatie binnen de Leuvense huurmarkt. Wij adviseren de stad over het juridische luik.”

“Leuven neemt onder de noemer ‘Leuven Zonder Racisme’ concrete stappen naar meer gelijke kansen. Unia speelt een zeer actieve rol in het tot stand brengen van een betere ondersteuning van slachtoffers van racisme. Dit is slechts één van de verschillende werkgroepen waar Unia haar expertise inzet. Uiteraard blijft onze deur openstaan voor mensen en organisaties met vragen of meldingen, ook dicht bij huis. We werken daarbij op afspraak.”

Lees meer over