UCLL-studenten leren crisissituaties oplossen in ‘Experience Room’

Experience room
Wat doe je als de headliner op het laatste moment afzegt? En hoe help je bezoekers die dringend hulp nodig hebben? Wie Event- en Projectmanagement studeert aan de hogeschool UCLL kan zijn kennis rond crisismanagement voortaan ‘in het echt’ toepassen. De gloednieuwe Experience Room simuleert een aantal realistische problemen die studenten interactief en in team moeten oplossen.

Gisteravond opende UCLL haar Experience Room op Campus Proximus in Leuven. Deze ruimte is specifiek ontwikkeld op maat van de afstudeerrichting Organisatie & Management, keuzetraject Event- en Projectmanagement. Ze bevat onder meer grondplannen, toegangsbadges, weerkaarten en gesloten boxen die de studenten moeten ontgrendelen.

In de Experience Room leren studenten hoe ze moeten omgaan met mogelijke problemen in hun vakgebied. Neal Van Loock, UCLL-lector Eventmanagement en bezieler van het project, legt uit: “De studenten kruipen in de rol van het eventteam achter een grootschalig event, dat ooit echt georganiseerd werd voor een klant. Ze komen lastige maar zeer reële problemen tegen die ze moeten oplossen met hun aangeleerde vaardigheden in crisismanagement. Een interessante, interactieve test waarbij je de rush in een crisissituatie veel beter kan overbrengen dan in een traditionele les.”

Denken, durven en doen

Hogeschool UCLL werkte de Experience Room uit met het Brugse evenementenbureau MeetMarcel. Dat inspireerde zich op een eerder georganiseerd event, in 2021, voor het 150-jarig bestaan van ING Belgium. MeetMarcel won daarmee ook de Belgian Event Award voor beste B2B-event.

In de voorbereiding en uitvoering van het feest verliep – net zoals bij een echt event - niet alles volgens plan. Met die uitdagingen kunnen de studenten nu in teams aan de slag.  “Deze simulatie illustreert het belang van goede communicatie. Bovendien worden de studenten meteen geconfronteerd met het domino-effect van hun beslissingen. Je kan natuurlijk niet alles voorspellen maar een goede eventcrew kan wel snel handelen zodat de topervaring voor de klant gewaarborgd blijft", zegt zaakvoerder Bartel Van Iseghem.

De studenten zelf ervaren de experience room ook als een unieke kans; “We waren al onder de indruk na de gastles van MeetMarcel, die samenwerkt met grote namen en zorgt voor indrukwekkende out-of-the-box events. ‘Als we zelf zoiets kunnen realiseren, hebben we het echt gemaakt’ zeiden we onderling. Wanneer we dus te horen kregen dat de experience room op basis van zo’n event zou worden opgebouwd, hadden we er ook direct zin in. Het is heel tof om dit van zo dichtbij te ervaren. Hopelijk is de volgende stap het écht doen”, besluit Hannelore Apers, derdejaarsstudent Event-en Projectmanagement.

Niet enkel de studenten zelf werken samen, ook het evenementenbureau en de lectoren vinden elkaar in dit project. Annick Vanderbiest, opleidingsverantwoordelijke Organisatie en Management bij UCLL: “We streven ernaar om onze studenten zo veel mogelijk praktijkervaring te bieden tijdens hun opleiding. De nieuwe Experience Room trekt alle registers open, waarbij de studenten kunnen kennismaken met een evenement op grote schaal dankzij de samenwerking met MeetMarcel.”

Lees meer over