UCLL-studenten duiken in de wereld van cryptovaluta

groepsfoto
Meer dan 50 studenten financiën, verzekeringen en accountancy uit acht landen kwamen deze week samen op UCLL’s Campus Proximus.  Ze denken samen na over uitdagingen in de financiële sector.

In gemengde teams werkten de studenten samen rond uitdagingen en innovaties in de financiële sector. ​ De studenten schaafden niet alleen hun cryptovaardigheden bij, ze konden ook UCLL-NFT’s verdienen door straffe én haalbare voorstellen uit te werken die op deze uitdagingen inspelen.

Bitcoin, NFT, blockchain… de technologische innovaties in de financiële wereld volgen elkaar snel op. Maar waarover gaat het precies en hoe kunnen studenten meer leren over de markt van cryptocurrency? Het Europese BIP-programma biedt daarop een antwoord, met naast online sessies van internationale sprekers ook een fysieke week met workshops en inspirerende sprekers op Campus Proximus in Leuven. Daarmee timmert Hogeschool UCLL in partnership met tien andere internationale onderwijsinstellingen verder aan de weg van de nieuwe financieel-technologische innovaties.

De markt van cryptocurrency inclusief NFT’s en bitcoin groeit fors. Coach en lector Stef Mannaerts van UCLL: “Iedereen is ermee bezig maar lang niet iedereen begrijpt écht waarover het gaat. We hebben vanuit Europa in de vorm van dit BIP-programma een kans gekregen om daar verandering in te brengen voor studenten die er in hun toekomstige job intensief mee bezig zullen zijn.”

Het doel van dit project is om in zo intercultureel en divers mogelijke groepen creativiteit en out-of-the-box denken te boosten in de wereld van cryptovalutaElke groep werkte een idee uit dat een positieve impact zou nalaten op de industrie of een bestaand probleem zou tackelen. Mannaerts: “Voor ons als coaches was het boeiend om te zien hoe de studenten hun opdracht aanpakten. De studenten kregen veel vrijheid: van een nieuw type bitcoin tot een gebruiksvriendelijke, decentrale app ontwikkelen – alles was bespreekbaar! Maar tegelijk mocht het niet vrijblijvend zijn, de doelstelling was om trachten te innoveren of een oplossing bedenken voor een concrete uitdaging waarmee de financiële sector wordt geconfronteerd.”

UCLL-NFT’s
Deze crypto-week loopt vandaag af met de uitreiking van de UCLL-NFT’s. De bekroning op een week die deze 50 studenten ongetwijfeld veel relevante kennis en ervaring - ook in het interculturele samenwerken- bijbracht.

UCLL-student Theo Christiaens van de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen: “Ik zou deze BIP zeker aanraden aan toekomstige studenten! Inhoudelijk heb ik veel geleerd maar het was vooral ook leuk om samen te werken met buitenlandse studenten. Op deze manier konden we naast onze vakkennis van Fintech en blockchain meteen ook onze talenkennis uitbreiden.”

UCLL werkte voor de workshops samen met RedCompass Labs, dat dagelijks voor toegankelijke, winstgevende en sterk beveiligde digitale betalingen zorgt. Damian Dzienio, Business Analyst van RedCompass Labs: “De studenten moesten als team samenwerken, waarbij verschillende perspectieven een meerwaarde zijn. Ook leerden ze meer over het belang van correcte cijfers en data in de cryptowereld.”

RedCompass Labs werkte ook vijf unieke UCLL-NFT’s uit waarin zowel hun logo als dat van UCLL was verwerkt. De teams konden zo’n NFT winnen: de jury bekroonden de drie beste en meest haalbare fintech-projecten met een gouden, een zilveren en een bronzen NFT. ​

Team Smartiy had volgens de jury het meest innovatieve en unieke idee, dat meteen ook praktisch te realiseren is: een toepassing om slimme contracten te 'schrijven' voor de blockchain. Om zulke smart contracts te maken, is er al snel heel wat code nodig die programmeurs zouden moeten schrijven. Met deze toepassing kan iedereen snel zulke contracten maken. Omdat deze digitale contracten zijn opgeslagen op de blockchain, kunnen ze automatisch uitgevoerd worden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

ucll

Lees meer over