Tot 300 euro extra maandelijkse huurprijs voor Leuvense personen met een handicap

9 januari 2020 | 18u53 | Gepost door redactie
Tot 300 euro extra maandelijkse huurprijs voor Leuvense personen met een handicap
Verschillende gezinnen waar iemand een handicap heeft, zien de huurprijs van hun sociale woning dramatisch toenemen door een beslissing van de Vlaamse regering. In Leuven gaat het om meer dan 30 gezinnen die tussen de 50 en de 300 euro extra per maand moeten betalen.
Het bericht Tot 300 euro extra maandelijkse huurprijs voor Leuvense personen met een handicap verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Dit is de zoveelste keer dat men op de kap van de meest kwetsbare mensen bespaart. Dat moet echt stoppen”, zeggen Dorien Meulenijzer, voorzitter van de Leuvense gemeenteraad en Christophe Stockman, voorzitter van de Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal.

Vanaf 1 januari 2020 ging een nieuw decreet sociale huur in voege.  De huurprijs van sociale woningen wordt daarmee herrekend volgens drie parameters: de marktwaarde, de inkomsten van alle gezinsleden en een energiecorrectie.

Ook de Inkomensvervangende Tegemoetkomingen (IVT) van inwonende huurders met een handicap worden vanaf nu meegenomen in de berekening. “En dat is dramatisch”, zegt Meulenijzer, die zelf een beperking heeft. “Terwijl meer dan 50% van de mensen met een handicap aangeeft nu al niet rond te komen met hun IVT, legt de Vlaamse regering hen een hogere huurkost op. Op die manier ontneem je de meest kwetsbare mensen in onze samenleving nog meer kansen en duw je hen verder in de afgrond.”

Bovendien werden de huurders pas in december ingelicht over de veranderingen, terwijl de nieuwe huurprijs al deze maand in werking gaat. “Als sociale huisvestingsmaatschappij wisten we pas in december wat de concrete impact van het nieuwe decreet ging zijn”, zegt Stockman. “Voor onze huurders is 50 euro per maand heel veel geld, en voor mensen met een beperking komt de klap extra hard aan. Terwijl sociale huisvesting er net is om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving meer stabiliteit te bieden.”

Meulenijzer en Stockman hopen dan ook dat de Vlaamse regering zo spoedig mogelijk een evaluatie uitvoert en deze asociale maatregel terug draait.

Het bericht Tot 300 euro extra maandelijkse huurprijs voor Leuvense personen met een handicap verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over