Tijdelijke containers van NMBS staan al zeven jaar op het Locomotievenpad: "Kessel-Lo wordt stiefmoederlijk behandeld"

Containers Locomotievenpad Kessel-Lo

Aan het Locomotievenpad in Kessel-Lo nabij het station van Leuven staan al zeven jaar acht tijdelijke zeecontainers van de NMBS om het afval van het station te herbergen. Om de twee dagen worden die om 6 uur ‘s ochtends geleegd. Onlangs besliste de stad Leuven om van deze containers een permanent gegeven te maken. Buurtbewoonster Hilde Ruyssinck (61) kan er allerminst om lachen.

Zeven jaar geleden waren de werken aan de fietsspiraal aan het Leuvense station op het Martelarenplein ingezet. Er werden toen acht tijdelijke zeecontainers geplaatst om het afval van het station in te dumpen. Nu staan die er nog steeds. Meer zelfs: ze krijgen een permanent karakter.

“Ik woon in de Rondestraat, mijn tuin komt uit op die containers. Het begon als een tijdelijk iets maar nu zou het permanent worden. Wij kunnen de situatie van de afvalcontainers op het Locomotievenpad niet meer aan als buurt. We worden niet gehoord. We leven hier met een open stort in onze achtertuin, die liggen hier open en bloot en worden om de twee dagen om zes uur ‘s ochtends geleegd, feestdag of niet", zegt buurtbewoonster Hilde Ruyssinck.

"De firma die dat doet, legde me uit dat ze niet anders konden omdat het anders te onveilig was met al die fietsers. De honderden fietsers en voetgangers die van Kessel-Lo naar Leuven moeten via dit mooie pad, moeten langs een vies stuk Leuven waar sluikstorten, wildplassen, dealen, ratten, enzovoorts zegevieren. In één van de containers achter mijn tuin ligt zelfs een matras om te verblijven, aan die container staat elke ochtend ook een stoel. We horen hier 's nachts vaak mensen, de buurt is hier helemaal verloederd en onveilig geworden. Ook dit is Leuven", maakt Ruyssinck duidelijk. 

"Alles is altijd voor Leuven en wij in Kessel-Lo zijn de vuilbak geworden. Ze zijn in Leuven bezig met megalomane projecten, maar de mensen helpen hoort er niet meer bij. Ik ken geen andere stad waar ze vlakbij hun station hun vuil in een woonwijk plaatsen. Ze zijn toch allemaal zo sociaal en groen. Wel, help dan de mensen in deze situatie. Kessel-Lo wordt heel stiefmoederlijk behandeld door Leuven. Een buurtbewoner schreef onlangs Test-Aankoop aan en die meldden dat de stad hiervoor een milieuvergunning nodig had. Hebben ze dat wel? De stadswacht en de politie staan machteloos, voor de meeste politieke partijen is dit geen interessant dossier. Ik denk niet dat we deze situatie verdienen”, aldus de onthutste buurtbewoonster.

Het bleef niet enkel bij hinder. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 mei, rond 3 uur, brak er brand uit. De brandweer kwam blussen. 

Volgens de stad Leuven zouden de afvalcontainers medio juli geplaatst moeten worden. Er zouden ook enkele glascontainers worden geplaatst. Er is al sinds de herfst van 2021 sprake van die ondergrondse exemplaren. Schepen van Openbare Werken en Onderhoud Dirk Vansina (CD&V) meldde dat midden juli het probleem van de baan zou moeten zijn.

“Het is voor binnenkort, dan zullen zeven ondergrondse containers ondergronds geplaatst worden. Buiten het vuilnis van de NMBS, komt daar ook het afval van de zaken in de voetgangerstunnel zoals koffiebar Einstein, de Panos en de Bavet Kiosk terecht. Die containers stonden daar buiten in afwachting van een definitieve oplossing. Het afval zal ondergronds opgeborgen worden, wat aanzienlijk minder geluidshinder met zich meebrengt. Het geeft ook een aangenamer zicht op de wijk”, wist Vansina.

Er zullen ook twee ondergrondse glascontainers geplaatst worden.

“Dat was al even een vraag van de buurt, daar je in die omgeving nergens terecht kan met je glas. Door die ondergronds onder te brengen zal er minder hinder zijn voor de omwonenden”, besloot Vansina.

Containers Locomotievenpad Kessel-Lo2
Om de twee dagen wordt het afval aan het Locomotievenpad in Kessel-Lo vroeg opgehaald
Twee weken geleden brak brand uit aan de containers aan het Locomotievenpad in Kessel-Lo

Lees meer over