Tiensesteenweg afgesloten van 29 juni tot 15 juli

21 juni 2019 | 11u07 | Gepost door redactie
Tiensesteenweg afgesloten van 29 juni tot 15 juli
Door de werken aan de nieuwe fietstunnel is de Tiensesteenweg ter hoogte van de Martelarenlaan van zaterdagochtend 29 juni tot en met maandagochtend 15 juli in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Auto’s, fietsers en bussen van De Lijn volgen een omleiding. Op maandag 1 juli wordt de nieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg geschoven. Daarna wordt het kruispunt opnieuw aangelegd.
Het bericht Tiensesteenweg afgesloten van 29 juni tot 15 juli verscheen eerst op Leuven Actueel.
Omleiding voor auto’s en bussen

Signalisatieborden leiden het verkeer dat van Tienen en Boutersem komt en naar Leuven rijdt zo vroeg mogelijk om via de E40, E314 en Koning Boudewijnlaan. Aan het kruispunt met de Meerdaalboslaan leidt de signalisatie het verkeer richting Leuven ook om via de Meerdaalboslaan, E40, E314 en Koning Boudewijnlaan. De handelaars op de Tiensesteenweg blijven bereikbaar met de auto tot aan de werfzone. Om sluipverkeer naar de Diestsesteenweg te vermijden, wordt de Platte Lostraat langs de kant van de Tiensesteenweg ook afgesloten.

Tijdens de werken volgen bussen 7, 8, 9 en 380 van De Lijn in beide richtingen een omleiding via de Meerdaalboslaan en de Geldenaaksebaan. Daardoor worden de haltes op de Tiensesteenweg tussen de Meerdaalboslaan en Tiensepoort en in de wijk Spaanse Kroon niet bediend. Voor bussen richting Leuven komt er een tijdelijke halte op de Tiensesteenweg ter hoogte van de Pellenbergstraat, net voor het kruispunt met de Meerdaalboslaan. De bussen stoppen ook aan elke halte op de omleiding als de reiziger dat vraagt.

Fietsbrug Tivoli open vanaf 26 juni

De fietsbrug Tivoli gaat vanaf 26 juni weer open voor fietsers en voetgangers. Dat is vanaf dan weer de veiligste manier om de Tiensesteenweg met de fiets te vermijden. Fietsers die richting Leuven of Tienen moeten via de Tiensesteenweg kunnen de fietsbrug gebruiken om de werfzone te passeren.

Voor voetgangers komt er langs de bouwput en de werfzone een tijdelijke wandelroute, afgeschermd van het verkeer. Veiligere routes naar bv. het centrum van Leuven lopen via de Martelarenlaan en het station, of via de fietsbrug Tivoli, afhankelijk van waar je komt.

Spoordijk blijft open

De Spoordijk blijft open voor auto’s richting de Diestsesteenweg en omgekeerd. Ook de Koning Albertlaan blijft via die route bereikbaar. Alleen op donderdag 11 juli wordt de Spoordijk van 6 tot  12 uur langs de kant van de Tiensesteenweg afgesloten om een nieuwe asfaltlaag aan te brengen. Auto’s volgen dan tijdelijk een omleiding via de ring.

Asfalteringswerken Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Op 1 en 2 juli legt AWV een nieuwe asfaltlaag  op de Tiensesteenweg tussen de Platte Lostraat en het kruispunt met de Meerdaalboslaan. Per dag asfalteren ze één rijstrook. Afhankelijk van de kant waar geasfalteerd wordt, is de Tiensesteenweg één dag onbereikbaar vanuit de zijstraten. Doorgaand verkeer volgt dan al een omleiding omdat de Tiensesteenweg afgesloten is ter hoogte van de Martelarenlaan. Plaatselijk verkeer dat op de Tiensesteenweg moet zijn, rijdt over twee versmalde rijstroken.

Fietstunnel op 1 juli onder Tiensesteenweg

Op maandag 1 juli schuift de aannemer tussen 8.30 en 13 uur de nieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg. Tot 15 juli wordt er nog op het  kruispunt zelf gewerkt.

Na 15 juli werkt de aannemer verder aan het nieuwe fietspad in de spoorwegberm maar gaat de Tiensesteenweg weer open voor alle verkeer.

De fietstunnel sluit later aan op het  fietspad in de spoorwegberm. Door de werken aan dat fietspad moet de aannemer de fietsbrug Tivoli een laatste keer afsluiten van augustus tot begin oktober 2019. De aannemer zorgt ervoor dat de brug zo lang mogelijk open blijft. Zodra gekend is wanneer de brug dicht gaat, communiceert de stad Leuven dit via haar kanalen.

Het project wordt o.a. via Europese steun gerealiseerd. De stad krijgt voor deze werken onder meer  van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een subsidie van 660.000 euro.

Een pak veiliger verkeer en een betere bereikbaarheid

“Als alle werken klaar zijn, kunnen fietsers en voetgangers vermoedelijk vanaf begin volgend jaar de nieuwe tunnel gebruiken. Ze kunnen dan de Tiensesteenweg oversteken zonder auto’s te kruisen. De tunnel sluit langs de ene kant van de Tiensesteenweg aan op de fietsstraat in park Belle Vue. Aan de andere kant loopt de tunnel uit op een nieuw fietspad in de spoorwegberm. Dat fietspad sluit aan op de bestaande fietsbrug over de sporen”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina.

“De stad beseft dat de werken voor heel wat hinder zorgen. Maar als de werken achter de rug zijn, kunnen de fietsers genieten van een vlotte en veilige fietsroute onder de Tiensesteenweg. De tunnel en het fietspad vormen bovendien een belangrijk onderdeel van de fietssnelweg Leuven-Tienen en zorgen ervoor dat je je makkelijker en veiliger kan verplaatsen tussen Kessel-Lo en Heverlee”, zegt schepen van mobiliteit David Dessers.

Het bericht Tiensesteenweg afgesloten van 29 juni tot 15 juli verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over