Thuiszorgdienst van Zorg Leuven bestaat 65 jaar en aanbod breidt verder uit

21 september 2022 | 10u48 | Gepost door annpeeters
poetsen
Het 65-jarig bestaan van de thuiszorg wordt in vier lokale dienstencentra gevierd. 

"Onze thuiszorgdienst bestaat 65 jaar. Doorheen de jaren werd het aanbod van onze dienst steeds uitgebreider. Zo hebben we de poetsdienst, klusjesdienst, maaltijden aan huis, kraamzorg, … en is sinds enkele jaren ook ons “plusteam” actief", zegt Bieke Verlinden, schepen van Zorg en Welzijn en Voorzitter van Zorg Leuven (Vooruit). "Dankzij deze uitbreiding kunnen onze cliënten gratis ondersteuning krijgen van ons multidisciplinair team zoals ergotherapeutisch advies, ondersteuning voor mantelzorgers van onze cliënten door de mantelzorgcoördinator en psychologische begeleiding door de eerstelijnspsycholoog. Deze zomer opende Casa Clementina de deuren. Het is een warm ontmoetingshuis voor cliënten. Bovendien is de casa een levensbestendige kijkwoning, een woning aangepast aan de huidige en toekomstige noden van de bewoners met als doel zo lang, veilig en comfortabel mogelijk thuis te kunnen blijven wonen."

Aanbod uitbreiden

"We gaan steeds op zoek naar innovatieve manieren om ons aanbod verder uit te breiden en de noden van onze cliënten zoveel mogelijk te kunnen opvangen. Al onze thuiszorgmedewerkers kregen een tablet ter beschikking om onder andere hun planning te kunnen consulteren en vlot te communiceren met hun collega’s en leidinggevende. Recent werd onze eigen thuiszorgapp ontwikkeld, waarin per cliënt een duidelijk overzicht van de noden is. Als de thuiszorgmedewerker merkt dat er nood is aan extra ondersteuning door het plusteam, kan hij dit meteen via de app doorgeven."

"We stellen alles in het werk om nieuwe medewerkers warm te onthalen en te coachen zodat ze zich goed voelen op de werkvloer. Zeker bij onze verzorgenden en huishoudhulpen blinkt Zorg Leuven hierin uit. Competentieontwikkeling voor onze medewerkers is een evidentie. Zo investeren we veel in opleiding en kunnen medewerkers zich verder ontwikkelen in referentiegebieden als psychische kwetsbaarheid, ergonomie en aanklampende zorg. Dat het onthaal- en coachinsgtraject voor nieuwe medewerkers ook in Casa Clemantina kan plaatsvinden is een meerwaarde."

Tijdens coronatijden werd de functie van coach in the field aangepast en gaven de coaches veel telefonische ondersteuning. Bovendien werkten ze ook een aantal coachingsessies verder uit. De module “kookcoaching” resulteerde in een echt kookboek: het grote Zorg Leuven-kookboek. Dit is een verzameling van allerlei basisrecepten dat elke medewerker als geschenk zal krijgen.

Feest

"Er is dus reden genoeg om ons 65-jarig bestaan uitgebreid te vieren. We doen dit op vier momenten in onze vier lokale dienstencentra, zodat de cliënten van elke deelgemeente van Leuven in een locatie bij hen thuis kunnen deelnemen. In de voormiddag staan onze medewerkers centraal en genieten zij van een lekker ontbijt en teambuildingsactiviteiten. ’s Middags sluiten de cliënten aan voor een lekkere lunch en in de namiddag genieten ze van muziek en een dansje."

Lees meer over