Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid

18 juni 2019 | 12u41 | Gepost door redactie
Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid
De toekomstige verzorgenden van Landelijke Thuiszorg kregen vandaag een stoomcursus rond brandpreventie. De brandweer van de regio Vlaams-Brabant gaf hen heel wat adviezen en tips zodat ze hun toekomstige cliënten warm kunnen maken voor een meer brandveilige thuis.
Het bericht Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid verscheen eerst op Leuven Actueel.

Jaarlijks zijn er in België 20.000 woningbranden waarvan veel met dodelijke afloop. Volgens de brandpreventiemonitor 2018 van vzw Anpi en FOD Binnenlandse Zaken maakt slechts 1 op 4 Belgen zich zorgen om brandveiligheid. In slechts 64% van de Vlaamse woningen hangen één of meerdere rookmelders, vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Maar 1 op de 4 Belgen heeft een vluchtplan. Dit jaar zijn er al 29 doden te betreuren door woningbrand, in 2018 waren dit er 56.

Onder begeleiding van de Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant) leerden toekomstige verzorgenden hoe zij de thuissituatie bij hun cliënten brandveiliger kunnen maken. Zijn er bijvoorbeeld voldoende rookmelders of is er een afgesproken vluchtplan?

Pascale Balemans van Opleiding Landelijke Thuiszorg: “We werken via onze opleiding tot verzorgende zeer graag mee aan meer brandveiligheid. Door hun vertrouwensband en langdurig contact met cliënten zijn verzorgenden in de thuiszorg heel goed geplaatst om hen te motiveren rond brandveiliger wonen. Zij kunnen veel mensen bereiken met deze belangrijke boodschap. Voor de cursisten zelf zijn deze tips uiteraard ook heel bruikbaar.”

Tim Renders, brandpreventieadviseur bij Hulpverleningszone Oost: “Brandveiligheid is één van de belangrijkste taken van de brandweer. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom ben ik zeer blij dat Landelijke Thuiszorg brandveiligheid zo hoog op de agenda zet. Met deze samenwerking zetten we een stap vooruit om het aantal doden en gewonden door brand te doen dalen.

Het bericht Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over