Testboerderij KU Leuven in Lovenjoel voor meer duurzaamheid in landbouw- en veeteelt

11 juli 2021 | 08u48 | Gepost door rik.poulman@te…
herkauwers
Met een ruime steun van Vlaanderen gaat de KU Leuven in Lovenjoel een testboerderij bouwen waar honderd hectare aan testvelden ter beschikking zijn en infrastructuur voor verschillende soorten onderzoek naar nieuwe “waarde-ketens”.

Vlaams minister van innovatie Hilde Crevits voorziet in € 120 miljoen voor nieuwe onderzoeks-infrastructuur verspreid over heel Vlaanderen.  Het gaat om 23 projecten van de 5 Vlaamse universiteiten en de kennisinstellingen IMEC, VITO, Flanders Make en het Instituut Tropische Geneeskunde. Zo komt er een onderzoekscentrum in Antwerpen rond duurzame chemie, een testboerderij in Vlaams-Brabant, een testomgeving voor geneesmiddelenproductie in Gent, een onderzoekslab voor waterstof aan EnergyVille in Hasselt en een nieuw centrum voor digitalisering van de maakindustrie in Kortrijk. De investering moet Vlaanderen versterken als innovatieve regio en past binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht, met focus op duurzaamheid, digitalisering en gezondheid.

Lees verder onder de foto

proefboerderij

In de testboerderij “TRANSfarm” zal de focus liggen op de circulaire bio-economie met de bedoeling om landbouwers, industrie en onderzoekers te verenigen, zodat meer duurzame teeltsystemen of verdienmodellen kunnen worden onderzocht. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onderzoeken van de duurzaamheid en rendabiliteit van bepaalde gewassen of dieren. De boerderij beschikt over 100 ha proefvelden en proefstallen voor varkens, pluimvee, herkauwers en eenhoevige dieren bevatten. Ook krijgt de KU Leuven steun om een nieuwe technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om elke cel in een (kanker)weefsel gedetailleerd in kaart te brengen. Daarmee zouden onderzoekers bepaalde ziektes beter kunnen voorspellen en meer efficiëntere behandelingen kunnen voorstellen.

Aantrekkingspool voor bedrijven

“We blijven onverkort gaan voor de ambitie van de Vlaamse Regering om tot de top 5 innovatieve regio’s van Europa te behoren”, aldus minister Crevits. “Daarom moeten we onze excellente wetenschap en innovatie blijven ondersteunen. Met nieuwe onderzoeks-infrastructuur pakken we niet alleen de grote uitdagingen van onze samenleving aan. We versterken Vlaanderen tegelijk als ware aantrekkingspool voor bedrijven. We beseffen te weinig hoeveel baanbrekende innovaties of onderzoeken er onder onze neus plaatsvinden. Wij behoren tot de wereldklasse. Toonaangevende bedrijven als Johnson & Johnson, CNH Industrial en Nokia settelen zich hier niet zomaar.”

Lees meer over