TEJO-huis Leuven viert eerste verjaardag

28 september 2020 | 11u59 | Gepost door annpeeters
Tejo
Op 16 september 2019 opende het TEJO-huis in Leuven voor het eerst de deuren. Na een eerste werkingsjaar kan TEJO Leuven een positieve balans opmaken, al blijven de vragen en uitdagingen groot.

Het afgelopen jaar kregen 218 jongeren gratis, anoniem en onmiddellijk therapeutische hulp. In totaal waren er 1.089 therapeutische gesprekken. TEJO is er voor jongeren tussen 10 en 20 jaar. 4 op de 10 jongeren die bij TEJO Leuven kwamen aankloppen, zijn tussen de 15 en 17 jaar, 3 op de 10 tussen 18 en 20 jaar. Driekwart zijn meisjes, één kwart jongens. Bijna 6 op de 10 jongeren komt uit de regio Leuven. Eén op tien zit er op kot.

Jongeren vinden ofwel zelf de weg naar TEJO of worden verwezen door familie, vrienden, school, CLB, JAC of huisarts. De vragen waarmee jongeren aankloppen bij TEJO gaan over zowat alles in hun leefwereld, maar angst, depressie, rouwverwerking en relationele en ontwikkelingsvragen vormen de hoofdmoot.

De coronacrisis had ook voor TEJO (Leuven) gevolgen. Therapiemomenten in het TEJO-huis konden tijdens de lockdown uiteraard niet, maar al snel werd overgeschakeld op online sessies via een beveiligd platform. Het was voor de jongeren immers belangrijk hun therapie te kunnen verderzetten. Voor sommige jongeren bleek online therapie veiliger en comfortabeler. Om die reden besliste TEJO Leuven om ook na de eventuele opheffing van de coronamaatregelen de mogelijkheid aan te bieden om online sessies te volgen. Bij de heropening kozen de meeste therapeuten en jongeren echter opnieuw voor gesprekken in het huis.

Corona had voor TEJO Leuven ook financiële gevolgen. TEJO wordt weliswaar volledig gedragen door vrijwilligers, dat wil echter niet zeggen dat er geen werkingskosten zijn. Fundraisingactiviteiten vielen volledig weg. TEJO Leuven stelde onder meer zijn hoop op de Warmste Week van StuBru, maar aangezien die goeddoelactie het over een andere, niet-fondsenwervende, boeg gooit, werd beslist aan te sluiten bij het burgerinitiatief Samen Altijd Warmer, dat een solidair kader wil scheppen voor burgers en organisaties om warme acties te organiseren en giften te doen.

TEJO Leuven is iedereen die logistieke of financiële steun biedt aan de werking erg dankbaar, in het bijzonder de stad Leuven, die een toelage van 20.000 euro heeft toegekend. Ook de komende jaren heeft de stad zich geëngageerd om TEJO Leuven financieel te ondersteunen.

Tejo

Lees meer over