"Tegen 2035 moeten alle auto's in Leuven uitstootvrij zijn"

Ring Leuven

Enkel nog emissievrije auto's op de Leuvense wegen tegen 2035, dat is één van de doelstellingen van Leuven 2030 in de roadmap naar een klimaatneutraal Leuven. "Tegen 2025 zijn alle nieuwe bedrijfswagens, taxi's en deelwagens elektrisch. Tegen 2030 rijden alle nieuwe auto's in Leuven emissievrij. Tegen 2035 rijden er geen auto's op fossiele brandstoffen meer op de Leuvense secundaire en lokale wegen", zo klinkt het in het plan.

“De invoering van een ultra-lage-emissiezone en een slimme kilometerheffing in Leuven zal de transitie naar elektrische voertuigen versnellen. De elektrische laadpunten en de voertuigbatterijen zullen deel uitmaken van een energienetwerk dat is afgestemd op de lokale productie en de opslag van hernieuwbare energie”, zo staat te lezen in de roadmap.

“De opschaling van het gebruik van elektrische wagens biedt ook kansen voor slimme mobiliteitstoepassingen. Elektrische wagens zijn eigenlijk ‘computers op wielen’, die ingeschakeld kunnen worden in gedeelde toepassingen, waarbij ze een belangrijk onderdeel gaan vormen van deelmobiliteit en als autonoom voertuig ook ingeschakeld kunnen worden in het collectief vervoer (het delen van ritten)”, klinkt het.

Niet alleen auto’s, maar ook bestelwagens zullen volgens de roadmap uitstootvrij moeten rijden. “Tegen 2030 rijden in Leuven enkel nog emissievrije bestelwagens van koeriersdiensten en distributeurs. Tegen 2035 rijden er op Leuvense secundaire en lokale wegen geen vrachtwagens meer op fossiele brandstoffen. Voor vrachtwagens zullen waterstof of synthetische brandstoffen op termijn wellicht en belangrijke energiebron vormen.”

De roadmap beschrijft de weg om Leuven in 2050 klimaatneutraal te maken. “De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen moeten beschouwd worden als de focusgebieden om duurzame ontwikkeling te bereiken. Niettemin moet er op gewezen worden dat ook deze doelstellingen, die het resultaat zijn van uitgebreide politieke onderhandelingen en individuele consultaties van diverse maatschappelijke actoren, niet perfect en/of volledig zijn. Ze vormen een globaal en gedeeld kader dat als leidraad kan worden aangevat door diverse maatschappelijke actoren, wat samenwerking kan vergemakkelijken en bevorderen.”

Wat vind jij van dit voorstel? Doe mee aan onze poll.

Lees meer over