Te weinig leerlingen: lagere school HDC moet noodgedwongen fusie aangaan

hdc
Als je geen leerlingen hebt, bloedt je school uit. Dat is ook wat er momenteel aan de gang is in de lagere school van het Heilig Drievuldigheidscollege.

Het Heilige-Drievuldigheidscollege is een katholieke school ingericht door de paters Jozefieten op de Oude Markt in het hartje van Leuven. De school heeft een basisschool en een secundaire school, maar geen kleuterschool.

De school moet al enkele jaren met lede ogen aanzien dat het leerlingenaantal in de basisschool afneemt. Redenen hiervoor zijn onder andere dat er geen kleuterschool aanwezig is, zodat er geen doorstroom is van kleuters. Ook de bereikbaarheid van het schoolgebouw is een pijnpunt, door het stadscentrum autoluw te maken, heeft de centrumschool het niet makkelijk om nieuwe leerlingen aan te trekken. Ouders willen niet eerst in de stad in de file staan, om nadien nog eens in de file te staan op weg naar hun werk. De leerlingen die nu nog in de basisschool les volgen, zitten voornamelijk in de laatste jaren en zullen binnen een drietal jaar weg zijn. Ook werd de mogelijkheid afgeschaft om als leerling uit de basisschool voorrang te krijgen in het middelbaar onderwijs van het HDC.

“sedert een aantal jaren kent het aantal leerlingen van de lagere school HDC een aanhoudende daling. De uitstroom van een talrijke groep leerlingen van het zesde leerjaar wordt niet meer gecompenseerd door een goede instroom van leerlingen in de eerste en tweede graad. Deze evolutie heeft er geleidelijk toe geleid dat de lagere school HDC dit schooljaar in de gevarenzone is terechtgekomen wat haar autonoom voortbestaan betreft”, laat men bij HDC weten.

Fusie op 1 september 2021

De voorbije schooljaren hebben de directies en het personeel van de lagere school van het H.-Drievuldigheidscollege en van de basisschool van het Paridaensinstituut  op een aantal domeinen nauw samengewerkt. Door deze samenwerking kon ook de fusie van beide scholen voorbereid worden.

“Een vrijwillige fusie houdt in dat de lagere school HDC en de basisschool Paridaens één school gaan vormen. De school Paridaens behoudt haar naam en schoolnummer. Tegelijk richt het schoolbestuur vanuit de basisschool Paridaens een tijdelijke vestigingsplaats in HDC op.”

Door het oprichting van een vestigingsplaats in HDC gedurende de volgende vier schooljaren, kunnen de huidige leerlingen van HDC daar verder schoollopen. De drie leerlingen van het huidige eerste leerjaar zijn volgend schooljaar welkom in het tweede leerjaar van Paridaens.

“Zowel voor de leerlingen van Paridaens als deze van HDC verandert er voorlopig niets aan hun feitelijke leeromgeving en aan hun lerarenteam. Het gaat louter om een herstructurering die door het decreet basisonderwijs wordt mogelijk gemaakt. Om de vrijwillige fusie te realiseren zal het schoolbestuur een aanvraag indienen bij de bevoegde instantie. Het schoolbestuur en de directies zullen in de komende maanden samen met het personeel in alle transparantie overleggen hoe we de administratieve implicaties van deze herstructurering zo beperkt mogelijk kunnen houden. De beide schoolteams zullen de volgende schooljaren verder nauw samenwerken aan een sterk pedagogisch project. Ze zullen zich inzetten om aan elke leerling kwalitatief sterk onderwijs, een degelijke begeleiding en ondersteuning te geven.”

Lees meer over