Te veel fietsen worden gestolen: Leuvenaars moeten fietsen beter kunnen beveiligen

fietsen
Leuven is een stad waar veel wordt gefietst. ’s Nachts moeten de fietsen ergens gestald worden en vaak is het niet mogelijk om deze in een afgesloten berging of binnen in de woning te plaatsen. Onze rijwielen komen dan vaak tegen een gevel te staan. Voor fietsdieven is het dan wel heel makkelijk om deze op te nemen en in een bestelwagen te zetten. Jaarlijks worden er ongeveer 1.600 fietsdiefstallen aangeven in Leuven en hiervan wordt slechts 3.5% teruggevonden. De fiets zo goed als mogelijk op slot doen, is dan ook een noodzaak.

N-VA Leuven wil dat het gemeentebestuur de inwoners helpt om dit te vergemakkelijken en heeft ook een voorstel om fietsdieven sneller te klissen.

Gemeenteraadslid Debby Appermans: “Er bestaan metalen ringen die je in je muur kan verankeren waar je je fietsslot eenvoudig kan doorsteken, zodat je fiets niet zomaar kan opgetild worden. Voor een klusjesman is dat een eenvoudig karweitje, maar menig niet-zohandige Leuvenaar krabt zich wellicht in het haar wanneer die aan deze klus wil beginnen.”

Een Leuvenaar lanceerde daarom deze week via sociale media het idee om aan het gemeentebestuur te vragen om te helpen bij de installatie van die ringen. De N-VA-fractie vindt dit een prima voorstel en zal het gemeentebestuur dan ook vragen om een project op te starten waarbij inwoners kunnen reageren op een oproep om deze ringen te laten plaatsen.

Gemeenteraadslid Lies Verlinden: “Als we al die aanvragen bundelen, kan er gemakkelijk iemand gevonden worden om de ringen op geschikte plaatsen te installeren en kunnen we ook de aankoopprijs van de materialen voor onze inwoners drukken. Dit project sluit bovendien goed aan bij onze vraag op de gemeenteraad van december 2020. Toen hebben we gevraagd om lokfietsen te gebruiken om zo fietsdieven makkelijker te kunnen vatten. De stad ging het onderzoeken maar we wachten nog op hun bevindingen.”

slotvast

Lees meer over