Synchroonliefde, een dichtbundel vol liefde en warmte

5 januari 2020 | 11u43 | Gepost door redactie
Synchroonliefde, een dichtbundel vol liefde en warmte
Leuvenaar Peter Mangelschots is onder andere coördinator van De Eenzame Uitvaart, een project dat deze maand 5 jaar bestaat. In zijn nieuwe dichtbundel, Synchroonliefde, staat ook een gedicht dat hij schreef voor dit project.
Het bericht Synchroonliefde, een dichtbundel vol liefde en warmte verscheen eerst op Leuven Actueel.

Synchroonliefde is mijn tweede dichtbundel. In 2016 verscheen We zijn er nog allemaal, ook bij Uitgeverij PoëzieCentrum. In 2000 schreef ik ook een jeugdboek in de toenmalige reeks Historisch Verhalen, maar dat hoef je eigenlijk niet mee te tellen. Momenteel werk ik ook aan een roman, die volgend jaar of het jaar erna zou moeten verschijnen”, zegt Peter Mangelschots.

In het dagelijks leven is Peter freelance auteur, redacteur en docent creatief schrijven: “Ik heb altijd al wel geschreven, maar de laatste tien jaar ben ik er ernstig en ondertussen ook professioneel mee bezig. Mijn inspiratie put ik, zoals veel dichters, uit eigen ervaringen, maar ik tracht die zo te verwoorden dat iedereen zich erin kan herkennen. Daarnaast zijn sommige gedichten ook geïnspireerd door kunstwerken, streetart of klassieke gedichten.”

Oprechtheid en diepe gevoelens

In Synchroonliefde staan gedichten over het leven van elke dag. “Daarin spelen verschillende aspecten van de liefde een grote rol, maar ook werken, verhuizen, reizen, afscheid nemen van geliefden… Het is poëzie waarin de lezer oprechtheid zal herkennen, diepe gevoelens, die toch nooit melig of sentimenteel worden. Het is poëzie met originele beelden, die een nieuwe kijk bieden op alledaagse dingen, en daardoor zowel verstokte poëzielezers als occasionele liefhebbers zal bekoren. Mijn dichtbundel is bestemd voor iedereen die ontroerd wil worden door een goed gedicht. Voor iedereen die zijn eigen ervaringen op het vlak van liefde, onzekerheid, rouw en troost graag op een poëtische manier verwoord wil zien. Voor iedereen dus eigenlijk.”

De eerste gedichten van Synchroonliefde schreef Peter Mangelschots al net voor zijn eerste bundel gepubliceerd werd, eind 2015 ongeveer. De meest recente dateren van afgelopen zomer. “Je zou dus kunnen zeggen dat ik er vier jaar aan gewerkt heb, maar dat gebeurt met tussenpozen. Ik heb in die periode niet dagelijks of zelfs wekelijks gedichten geschreven.  En ik was tegelijk ook aan een roman aan het werken.  Een uitgever vinden voor deze bundel was niet zo moeilijk, omdat PoëzieCentrum, een van de grote literaire uitgeverijen van het land, mijn eerste bundel al had gepubliceerd. Dat was een succes, die bundel kreeg veel lovende recensies, dus wilden ze graag ook deze tweede uitgeven.”

Bundel met veel liefde en warmte

Een aantal van de gedichten in Synchroonliefde werden al gepubliceerd in literaire tijdschriften zoals de Poëziekrant, Het Liegend Konijn of de Dichtkunstkrant in Nederland. “Een van de gedichten in de bundel schreef ik voor De Eenzame Uitvaart, het maatschappelijk-literaire project dat ik in Leuven coördineer. Op die gedichten waren de reacties alvast erg positief, maar natuurlijk laat ik het graag aan de lezers om over de hele bundel te oordelen. Waarom mensen de bundel in huis moeten halen? Het zit al een beetje in de titel: ik denk dat het een bundel is die erg veel liefde en warmte uitstraalt – hoewel het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn is – en dat net liefde en warmte twee dingen zijn waar we in deze periode van het jaar wel wat van kunnen gebruiken. Zoals ik in de bundel ook schrijf: er zijn misschien wel hoekjes van ons af, maar net daardoor blijven we aan elkaar haken.”

Het bericht Synchroonliefde, een dichtbundel vol liefde en warmte verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over