Sunshine in a Box, een initiatief van studenten Kleuteronderwijs, wint de Moving Minds Award van Hogeschool UCLL

23 september 2022 | 11u11 | Gepost door annpeeters
UCLL
Elk jaar zet Hogeschool UCLL opmerkelijke projecten van haar studenten in de bloemetjes. Vijf projecten werden geselecteerd en tijdens de academische opening van de hogeschool werd er gestemd.

100 kleuters uit kwetsbare gezinnen kregen net voor de grote vakantie een doos bomvol laagdrempelig spelmateriaal: vandaar de naam van het project Sunshine in a box. De studenten van de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs van Leuven wilden daarmee de leerachterstand van kinderen in kansarmoede tegengaan.

De studenten namen dit engagement vanuit de studentenparticipatie naar aanleiding van de lockdown van scholen. “We wilden een concrete actie op poten zetten om de achterstand bij kleuters te beperken”, zegt studente Lies Asselbergs. “Het idee van de dozen gevuld met educatief materiaal, haalden we uit onze stages, maar ook uit de vakliteratuur. Daar merkten we dat kinderen vaak een achterstand oplopen tijdens de vakantieperiode. Het gaat dan vooral om kinderen uit kansarme gezinnen. In een stad als Leuven is dat probleem nog net wat groter.”

De studenten slaagden erin om heel wat sponsoring te krijgen en zochten voor de verdeling van de boxen samenwerking met Fabota, de kinderwerking van Buurtwerk 't Lampeke vzw in Leuven.  Zo kwamen eind juni de boxen terecht bij 100 gezinnen met kleuters die de spelmaterialen het meest nodig hebben. Lieven Verlinde van kinderwerking Fabota is bijzonder dankbaar. “Spelen is leren, zeker bij kleuters. Voor kinderen waar het aantal speelse prikkels thuis beperkt is, is dit soort dozen fantastisch.” De studenten willen de cheque die ze nu krijgen van de hogeschool, verder investeren in het project.

Lees meer over