Stuk gereedschap belandt op zonnewagen: zonnepanelen beschadigd

16 september 2022 | 09u22 | Gepost door redactie
Zonnewagen

Het Agoria Solar Team, dat momenteel strijdt voor winst in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, kreeg gisteren te kampen met tegenslag. Een teamlid van een minder ervaren team gooide per ongeluk een stuk gereedschap op de Leuvense zonnewagen, zodat enkele cellen van het zonnepaneel beschadigd raakten. Toch geeft het team de moed niet op.

Het Agoria Solar Team start vandaag aan haar laatste etappe. Toch zag de situatie er gisteren even benard uit. Door drukte aan de aankomst zorgde een teamlid van een minder ervaren team ervoor dat er een stuk gereedschap terechtkwam op het zonnepaneel van de BluePoint Atlas. Daardoor werden verschillende cellen beschadigd. “Zonnepanelen van zonnewagens zijn heel kwetsbaar om de efficiëntie te maximaliseren. Vannacht werd de schade opgemeten. Hieruit bleek dat enkele cellen van het paneel niet meer optimaal functioneren waardoor het zonnepaneel minder energie oplevert. Dit zorgt ervoor dat het team vandaag minder energie kan binnenhalen tijdens het rijden, en dat beïnvloedt natuurlijk de strategie die het team volgt. Hoe erg de schade is, is moeilijk in te schatten en zullen we te weten komen tijdens de eerste uren van de dag”, klinkt het bij het Agoria Solar Team.

Het team kon vanochtend starten aan de laatste etappe met een achterstand van slechts 10 kilometer op de koplopers. De studenten van de KU Leuven zullen er vandaag alles aan doen om de winst alsnog naar zich toe te trekken. “Gisteren hebben we 19 kilometer kunnen inhalen op Brunel, onze grootste concurrent. Daardoor staan we momenteel nog 10 kilometer achter. Ondanks de tegenslag van het paneel van gisterenavond gaan we vandaag proberen om die 10 kilometer in te halen en de race alsnog te winnen”, aldus Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team.

Aangezien de Belgen gisteren vroeger aankwamen dan hun Nederlandse concurrenten mogen zijn vandaag starten om 08u09. De Nederlanders starten vandaag om 08u19. De wedstrijd eindigt om 15u30.

Lees meer over