Studieresultaten KU Leuven-studenten beter dan vorige jaren

Inschrijven aan de KU Leuven kan voor het eerst volledig online
De studieresultaten van examens afgelegd tijdens academiejaar 2019-2020, met daarin twee zittijden in volle coronacrisis, liggen gemiddeld hoger dan de jaren voordien. Zowel de startende als de masterstudenten deden het beter dan de vorige vier academiejaren.

Als gevolg van de corona-epidemie verliep studeren en examineren in juni en september helemaal anders dan normaal. Veel studenten studeerden thuis. Examens werden op een andere manier afgenomen. Het was dan ook uitkijken naar de resultaten van deze ongewone blok- en examenperiode.

De resultaten worden weergegeven volgens het percentage van het aantal behaalde studiepunten. Studenten die voltijds studeren, schrijven zich in voor opleidingsonderdelen die samen 60 studiepunten vertegenwoordigen. Slagen zij voor 45 studiepunten, dan behalen zij 75 % studiesucces. Slagen zij voor 20 studiepunten, dan behalen ze 33 % studiesucces.

Minder haperende starters

Bij de startende studenten, dat zijn de bachelorstudenten die de eerste 60 studiepunten van hun studierichting nog niet behaald hebben, zien we dat zowel de groep met de beste resultaten als de groep met de minst goede resultaten gemiddeld beter scoorden tijdens het voorbije academiejaar. “Er waren meer studenten die al hun studiepunten behaalden”, licht vicerector onderwijsbeleid Tine Baelmans toe. “Opmerkelijk is dat er ook minder studenten waren die slechts 0-30% van hun studiepunten behaalden.” De voorbije vier academiejaren behaalde gemiddeld 15,2 % van de studenten 0 tot30% van de studiepunten waarvoor ze zich inschreven. Tijdens academiejaar 2019-2020 verminderde dit aantal naar 14,3 %. Bij de studenten met de beste studieresultaten tekent zich een stijging af: van gemiddeld 23,3 % tijdens de voorbije vier academiejaren naar 26,5 % tijdens het pas afgeronde academiejaar.

Meer succesvolle masters

Ook in de masteropleiding zet deze trend zich voort. Van de studenten die  het laatste of de twee laatste jaren van hun opleiding volgden, slaagde de voorbije vier academiejaren gemiddeld 74,6 % voor alle examens. Tijdens academiejaar 2019-2020 steeg dit aantal naar 77 %.

“Van bij het begin van de coronacrisis hadden we als universiteit vertrouwen in het kunnen van onze studenten”, zegt rector Luc Sels. “We hebben onze docenten niet opgeroepen om milder te quoteren en dat bleek ook niet nodig te zijn.”

Hulp voor wie het moeilijk heeft

Uiteraard schetsen deze cijfers gemiddelden en waren er ook studenten voor wie het minder vlot liep of die minder goede resultaten behaalden. Voor deze groep, maar ook voor alle andere studenten, stak de KU Leuven een tandje bij. Zo was de universiteit tijdens de juni en september blok- en examenperiode 3 tot 5 dagen per week bereikbaar via chat. “Het chatkanaal bleek een heel laagdrempelige manier om studenten te bereiken en indien nodig door te verwijzen naar meer gespecialiseerde ondersteuning”, licht vicerector Studentenbeleid Hilde Feys toe. “Daarnaast was er de campagne ‘KU Leuven staat 1,5 meter achter jou’ waarin we alle informatie over examens, ondersteuning en coronamaatregelen aan onze universiteit hebben gebundeld om ze makkelijk vindbaar te maken voor onze studenten.”

Lees meer over