Studie gezondheid bomen Kardinaal Mercierlaan afgerond

21 januari 2020 | 16u12 | Gepost door redactie
Studie gezondheid bomen Kardinaal Mercierlaan afgerond
De studie naar de gezondheid van de bomen in de Kardinaal Mercierlaan en de Willem de Croylaan in Heverlee is afgerond. Het bomenbestand langs beide lanen bestaat uit 184 paardenkastanjes. Alle bomen ondergingen een vitaliteitsonderzoek, om te kijken of ze ziek of aangetast zijn.
Het bericht Studie gezondheid bomen Kardinaal Mercierlaan afgerond verscheen eerst op Leuven Actueel.

‘We gaan als stad heel zorgzaam om met bomen. Behoud van grote, bestaande bomen is essentieel voor voldoende zuurstof, rust en verkoeling in de stad. De vitaliteitsstudie geeft ons een objectief overzicht van de bomen die sterk genoeg zijn om nog een aantal decennia mee te gaan’, zegt schepen van groen Lalynn Wadera.

Resultaten van het onderzoek
Tijdens de studie voerde men een visuele controle uit waarbij elke boom op 27 aspecten werd beoordeeld. Nadien volgde een bodem- en wortelonderzoek, en ook de levensverwachting van alle bomen werd bepaald.

De meerderheid van de bomen is gezond. De expert geeft aan dat een aantal bomen een lagere overlevingskans hebben en op termijn een risico kunnen vormen. Die zullen we vellen en vervangen. Beide straten zullen dus het karakter van een groene dreef behouden.

Plannen voor heraanleg
Met de resultaten van de studie gaat de stad aan de slag om een nieuw voorontwerp op te maken voor de heraanleg van de Kardinaal Mercierlaan en de Willem de Croylaan. Vanaf het Stadion Den Dreef tot net voorbij de spoorwegovergang aan de Herendreef zal de stad een breder fiets- en voetpad aanleggen en de rijweg vernieuwen. Tegelijkertijd zal er werk gemaakt worden van een gescheiden rioleringsstelsel.

Bij de heraanleg van deze straten wordt rekening gehouden met zowel de zwakke weggebruiker, het gemotoriseerd verkeer als de aanwezige natuur. ‘Dankzij het onderzoek weten we ook op welke afstand van de bomen bepaalde ondergrondse constructies zoals rioleringen moeten aangelegd worden. Op die manier vermijden we schade aan de bomen’, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina.

Ook partners zoals KU Leuven, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie worden betrokken bij het nieuwe ontwerp, dat samen met het Masterplan Heverlee opgesteld zal worden. Er wordt ook een infomoment voor de buurt georganiseerd.

Het bericht Studie gezondheid bomen Kardinaal Mercierlaan afgerond verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over