Studentenvereniging Minos wint dé Ster van Europa 2020

15 november 2020 | 11u21 | Gepost door annpeeters
Minos
Studentenvereniging Minos wint de Ster van Europa 2020 . Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door VLEVA, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap. De wedstrijd heeft als doel: knappe, Vlaamse koppen, organisaties of projecten met een Europese dimensie in de kijker zetten.

Minos, actief in Leuven en Gent, is een politiek neutrale studentenorganisatie die het debat rond de EU en andere Europese thema’s dichter bij de student probeert te brengen. De studentenvereniging liet in deze editie van de Ster TUT4IND, Professor Dr. Herman Goossens, Miniemeninstituut Leuven en Ben Bruyndonckx (Erasmus Duaal) achter zich.

Voor Karel Brackeniers, praeses bij Minos Leuven, is de ‘Ster van Europa’ een mooie erkenning voor het harde werk van alle leden. Deze prijs is de vereniging bovendien op het lijf geschreven. Want, een bijdrage leveren aan het Europese debat is precies waar hun werking rond draait. Het prijzengeld (500 euro) zal dan ook volledig naar de werking van Minos gaan.

Minos organiseert lezingen, debatten en gespreksavonden over de plaats van haar leden én hun rol in Europa en de EU. “We zijn tenslotte allemaal kinderen van Europa. Maar wat betekent dat? Wat doen we daarmee? En wat kunnen we doen aan die onverschilligheid die we vaak opmerken ten aanzien van het Europese niveau?”, aldus Karel.

Volgens de wedstrijdjury geeft Minos een andere kijk op Europa door studenten aan te spreken en te informeren. En er mag - of beter er moet - gediscussieerd worden, want het ledenbestand van Minos is erg gevarieerd. “Het is belangrijk om een zo groot mogelijke diversiteit aan opvattingen en studierichtingen bijeen te brengen”, zegt de praeses.

Het is ondertussen de derde keer dat de ‘Ster van Europa’ wordt uitgereikt. Dit jaar brachten maar liefst 4.500 mensen hun stem uit. Het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) wil hiermee blijvend inzetten op de vele knappe initiatieven én mensen die hun schouders zetten onder het ‘Europese project’. “Want met die inzet tillen ze de Europese samenwerking en het Europese debat naar een hoger niveau. Het bewijs dat Vlaanderen en Europa sterk met elkaar verbonden zijn”, aldus Jan Buysse, algemeen directeur VLEVA.

Lees meer over