Studenten ontwikkelen kaartspel om taboe rond LGBTQ+ uit de wereld te helpen

LGBTQ+
‘GOUD’ is een jonge onderneming van studenten met het originele idee om een educatief gezelschapsspel rond de LGBTQ+-gemeenschap te ontwikkelen. Het doel van dit spel is te sensibiliseren en het taboe rond seksuele en genderidentiteit te doorbreken. "Dankzij dit kwartetspel kan het onderwerp genormaliseerd worden onder lagereschoolkinderen en wil ‘GOUD’ van deze wereld een plek maken waar iedereen zichzelf kan zijn", klinkt het.

"In België vermijdt 37% van de mensen die lid zijn van de LGBTQ+ gemeenschap bepaalde plaatsen uit angst te worden aangevallen, lastiggevallen of beledigd. Dit zijn verontrustende cijfers voor een vooruitstrevend land als België", zo vertellen Mienke, Aïcha , Elise, Sarah & Anne-Lise van 'GOUD', die student Business and Languages zijn aan de UCLL, campus Leuven.

Met het educatieve kwartetspel willen deze jonge ondernemers al een stap in de goede richting zetten. "Het spel zorgt ervoor dat kinderen in aanraking komen met het onderwerp en dat de LGBTQ+-gemeenschap uit de taboesfeer kan treden. Jong geleerd is immers oud gedaan", meent het vijftal.

"Iedereen kent wel het verhaal van de pot goud aan het einde van de regenboog. De naam ‘GOUD’ staat dan ook voor het idee dat iedereen, ongeacht seksuele of genderidentiteit, goud waard is. ‘GOUD’ staat voor verdraagzaamheid, inclusie en het doorbreken van taboes. De onderneming wil met andere woorden de onterechte vooroordelen de wereld uit helpen. Dat doet ‘GOUD’ door een educatief kwartetspel te ontwikkelen voor kinderen vanaf negen jaar. Door de tekeningen, die opkomend talent Kaia Gysemans heeft ontworpen, is het spel ook visueel aantrekkelijk", aldus de studenten van 'GOUD'.

Kennismaken met genderinclusie

Het spel wordt gemaakt voor jonge kinderen en kan zowel met het gezin en de familie als op school gespeeld worden. Onder jonge kinderen heerst er nog veel onbekendheid rond het onderwerp. Uit het gevoerde marktonderzoek bleek dat het aanbod nog zeer beperkt is. Het kwartetspel is de ideale manier om spelenderwijze kennis te maken met de seksuele en genderidentiteiten. Ook de jury van Vlajo is overtuigd van hun idee. Zo wist de onderneming door te stoten naar de Vlaamse finale van ‘Dé Vlajo SBP van 2022’. ‘GOUD’ behoort hierdoor tot een van de negen beste Small Business Projects van Vlaanderen.

De vijf ondernemers achter ‘GOUD’ zijn er zich van bewust dat ze de wereld niet van de ene op de andere dag kunnen verbeteren, maar hopen veel mensen te kunnen bereiken met hun positieve boodschap. Het spel is beschikbaar via de website www.goud-spel.be.

LGBTQ+
LGBTQ+

Lees meer over