Studenten die KU Leuven bezetten, eisen ingrepen tegen Israël

21 mei 2024 | 13u09 | Gepost door redactie
Protest Palestina

De studenten die bijna alle Belgische universiteiten, namelijk UGent, ULiège, KU Leuven, ULB, VUB, UCLouvain and UAntwerpen bezet houden uit protest tegen de zaken die aan de gang zijn in Palestina in hun oorlog met Israël hebben beslist om een gemeenschappelijk statement te publiceren met als doel zich achter een gemeenschappelijk eisenpakket te scharen. Dit statement komt er om de eisen kracht bij te zetten tegenover de universiteiten, en om de solidariteit tussen de bezettingen te tonen.

De studenten formuleren de volgende eisen aan alle Belgische universiteiten. 

"1. We eisen dat alle Belgische universiteiten een volledige academische boycot invoeren van de koloniale, zionistische staat Israël, samen met andere instituties en bedrijven die medeplichtig zijn in de verderzetting van de apartheidsstaat. De academische boycot door alle Spaanse universiteiten, vijf Noorse universiteiten en vele andere rond de wereld toont aan dat dit geen utopie is maar een duidelijk en realistisch doel.

2. We eisen dat alle Belgische universiteiten oproepen tot een permanent staakt-het-vuren en tot de toegang van humanitaire hulp tot Gaza zonder obstructie. 

3. We eisen dat alle Belgische universiteiten consistente en persistente transparantie bieden over alle (onderzoek, institutioneel, handelsrelaties, investeringen en andere) samenwerkingen met de eerdergenoemde zionistische staat en zijn instituties.

4. We eisen dat alle Belgische universiteiten zich inzetten voor de onderwijsnoden van Palestijnen hier en in Palestina door:

    a) promotie van en deelname in de reconstructie van universiteiten in Gaza, en het creëren van
    institutionele en onderzoeksrelaties met Palestina.

     b) creatie van virtuele programma's voor Palestijnen in Gaza

     c) de verbreding van het "Scholars at Risk"-programma naar Palestijnen

     d) ondersteuning van de noden van Palestijnen in België in hun studies en mentale gezondheid (vrij van oneerlijke financiële last).

5. We eisen dat alle Belgische universiteiten de kolonistische (sic) natuur van de zionistische staat Israël erkennen, een staat die apartheid uitoefent en genocide pleegt tegen het Palestijnse volk. Daarom moeten universiteiten veranderingen die ze maken in respons op deze eisen tot bevrijding, gerechtigheid, volledige mensenrechten en burgerrechten, en volledige vrijheid voor alle Palestijnen zijn bereikt.

Deze maatregelen moeten volgehouden worden tot er duurzame vrede, gerechtigheid, volledige mensen- en burgerrechten en de daarbij horende vrijheden voor het Palestijnse volk gegarandeerd zijn.

Als een symbolische daad hijsen ze op zondag 19 mei gelijktijdig op alle bezette campussen de Palestijnse vlag en lazen ze het volledige eisenpakket voor als aanklacht tegen de medeplichtigheid van onze universiteiten aan de genocide in Gaza. De disruptieve acties zullen doorgaan tot de banden met Israël verbroken worden. Op zondag 19 mei namen de studenten in één blok deel aan de Europese mars voor Palestina."

Lees meer over