Studenten betogen opnieuw voor het klimaat

29 november 2019 | 10u48 | Gepost door redactie
Studenten betogen opnieuw voor het klimaat
Op vrijdag 29 november zullen de Students for Climate Leuven opnieuw betogen voor het klimaat. Ze vertrekken om 12 uur aan het Martelarenplein.
Het bericht Studenten betogen opnieuw voor het klimaat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Deze week kondigde de Wereld Mereorologische Organisatie aan dat we in 2018 een nieuw recordaantal CO2-deeltjes in de atmosfeer bereikt hebben, namelijk 407.8 deeltjes per miljoen. De laatste keer dat de concentratie zo hoog was, was drie tot vijf miljoen jaar geleden. Globale broeikasgas emissies blijven stijgen, dit verkleint iedere dag de kans dat we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1.5°C tegen 2100. “De enige planeet die we thuis kunnen noemen reageert hier ieder jaar opnieuw op met hetere temperaturen en extremer weer. De wetten van de natuur zullen niet geduldig wachten tot de overheid actie onderneemt, net zoals de jeugd overal ter wereld niet zal wachten hun toekomst op te eisen die hiervan afhangt”, zegt Cato Van Den Kerckhove van Students for Climate Leuven.

“Vandaag betogen we overal ter wereld samen om een globale verandering van het systeem te eisen. In Leuven betogen we door zoveel mogelijk lawaai te maken om op symbolische wijze de Belgische beleidsmakers er op te wijzen dat onmiddellijke verandering noodzakelijk is. Met elke ton CO2 die uitgestoten wordt in de atmosfeer, warmen de oceanen op, smelten de ijskappen, stijgt het zeeniveau, verergeren extreme weersomstandigheden, sterven mensen en verdwijnen diersoorten van deze aarde zonder dat ze ooit terug zullen komen. De boodschap is duidelijk: ontwikkelde landen doen niet genoeg om de uitstoot van hun broeikasgassen te verminderen. Students for Climate vraag actie om de uitstoot van broeikasgassen in te tomen op een sociaal rechtvaardige manier die zich op effectieve wijze richt naar diegene die zowel op nationaal als op globaal vlak het meest verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen.”

De studenten roepen op tot klimaatactie in Vlaanderen en vragen de politici om over de partijgrenzen heen te kijken en onmiddellijk te werken aan een nationaal energie en klimaatplan. “België moet de internationale verplichtingen als een deelstaat van de EU nakomen om de ongeziene beleidsveranderingen te bereiken die nodig zijn om de opwarming te beperken. Het lange termijn bestaan van dit land en de rest van de planeet mag niet ten koste gaan van korte termijn politieke ideologieën. Al tientallen jaren is er consensus binnen de klimaatwetenschap, toch zorgt politieke onwil ervoor dat we blindelings naar een klimaattoestand toe drijven die ons menselijk bestaan bedreigt. Het is tijd voor actie, nu!”

Het bericht Studenten betogen opnieuw voor het klimaat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over