Student die zeventiger doodrijdt op fiets moet 120.000 euro schadevergoeding ophoesten

20 februari 2024 | 09u28 | Gepost door redactie
Illustratiebeeld.

Op de universiteitscampus in Heverlee reed Pieter-Jan V.O. met zijn fiets in november 2021 wandelaar J.V. dood. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een stevige geldboete. Dat meldt HLN.

J. V. was 28 november 2021 van West-Vlaanderen afgezakt naar Leuven. Hij deed dat niet zomaar maar om er met zijn echtgenote en drie voormalige studiegenoten herinneringen te koesteren aan zijn studententijd een halve eeuw eerder. Dit liep helaas slecht af.

De burgerlijke partijen hadden op de rechtbank bewijs aangebracht dat er op de campus druk verkeer was van studenten en recreanten, te voet en per fiets. Kortom: de twintiger had zijn snelheid moeten aanpassen aan de omstandigheden. Bovendien de beklaagde had nog een afstand van vijfendertig meter en vijf seconden om gepast te reageren, dat deed hij amper. Op het moment van de impact met het slachtoffer, reed hij ongeveer aan 22 kilometer per uur. Door de klap viel hij op zijn achterhoofd en haalde hij het niet. De student vond dat zijn snelheid daar en op dat moment normaal was en mikte eerder op de vrijspraak, zo ver kwam het niet. De politierechter oordeelde dat zijn snelheid te hoog was. Dat hij ook amper zijn remmen had gebruikt vond de rechter straf.

Hij kreeg 100 uur werkstraf opgelegd, indien deze niet of onvolledig wordt uitgevoerd komt er 400 euro boete bij. Daarenboven werd hij veroordeeld tot 120.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden.

Lees meer over