Straatjesgang en speelterrein Tuin De Walque feestelijk ingehuldigd

4 november 2019 | 16u39 | Gepost door redactie
Straatjesgang en speelterrein Tuin De Walque feestelijk ingehuldigd
De stad Leuven huldigde samen met de buurtbewoners de gerenoveerde Straatjesgang en de nieuwe speeltoestellen in tuin De Walque feestelijk in. De arbeiderswoningen aan de Straatjesgang werden gerenoveerd en vormen nu de werkruimte van de straatvegers. In het gebouw is er ook een ruimte voor vergaderingen en feestjes voor buurtbewoners en andere Leuvenaars. Tuin De Walque is dankzij de nieuwe speeltoestellen meer dan ooit de ideale plaats voor Leuvenaars om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te ravotten.
Het bericht Straatjesgang en speelterrein Tuin De Walque feestelijk ingehuldigd verscheen eerst op Leuven Actueel.

De 11 arbeiderswoningen uit 1865 die jarenlang hebben leeggestaan, zijn erkend erfgoed en werden de voorbije jaren omgebouwd tot werkruimte voor de Leuvense straatvegers.

“Dit oude gebouw in ere herstellen was een mooie uitdaging. Van buiten is de oude stijl behouden en lijken het allemaal kleine woningen. Wie binnenstapt ziet twee grote ruimten, een refter met keukentje, een bureel en enkele douches en toiletten. De buitentrap legt de verbinding met dit mooi stukje groen in de stad. Een oud gebouw in een nieuw kleedje dus. Ik ben er zeker van dat deze plek een nieuwe dynamiek gaat brengen in deze buurt”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

Het gebouw is met aandacht voor duurzaamheid gerenoveerd. Er werden verschillende maatregelen getroffen. Zo recupereert het verluchtingssysteem warmte en koude uit de afgevoerde lucht, legt de stad de laatste hand aan de zonneboiler en werkt de verlichting met bewegingssensoren.

“De gebouwen zijn de nieuwe uitvalsbasis voor de 27 straatvegers die elke dag op pad gaan om het centrum van Leuven en enkele invalswegen proper te houden. De straatvegers stockeren er al hun materiaal, zoals de veertien straatstofzuigers en de zestien veegkarren. Daarnaast zijn er enkele werkruimtes”, vult schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens aan. Tijdens de inhuldiging kwamen buurtbewoners meer te weten over het werk van de straatvegers en kregen ze een rondleiding in het gebouw. Tot voor kort zaten de straatvegers in de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

Vanaf midden 2020 zullen Leuvenaars de refter met keuken op de eerste verdieping in het weekend kunnen huren voor bijvoorbeeld een familiefeestje, een burendrink of een vergadering. De ruimte biedt plaats voor dertig personen. Vanaf half 2020 vind je hierover meer informatie op www.leuven.be/verhuurlokalen.?utm_source=rss&utm_medium=rss

Nieuwe speeltuin
Tegelijkertijd werd de nieuwe speeltuin feestelijk “ingespeeld” in de nabijgelegen tuin de Walque. De oude speeltuigen werden verwijderd en de rubberen tegels maakten plaats voor een natuurlijker speelterrein. In de plaats kwam een grote zandbak met een brede glijbaan, een vogelnestschommel, wilgenhutten, een grote klimcombinatie, een kampenbouwplek en ook het basketbalveld werd vernieuwd. Er kwamen nieuwe banken en picknicktafels aan een centraal ontmoetingspleintje. Tijdens in de inhuldiging leerden kinderen een knikkerbaan maken.

“Tuin De Walque is misschien een wat minder bekende plek achter de gebouwen van de Arnould Nobelstraat. Maar deze groene, verborgen tuin midden in de stad is het ontdekken meer dan waard. De totaal vernieuwde speeltuin is een meerwaarde voor de buurt. Ouders kunnen genieten van de rust terwijl de kinderen zich kunnen uitleven op de speeltoestellen op een veilige plek midden in de stad. Een echte ontmoetingsplaats die de sociale cohesie versterkt”, besluit schepen van jeugd Dirk Vansina.

Het bericht Straatjesgang en speelterrein Tuin De Walque feestelijk ingehuldigd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over