Stop Perron 3000’: Leuvense leerkrachten komen op straat tegen Perron 3000

23 oktober 2019 | 10u58 | Gepost door redactie
Leerlingen en leerkrachten halen hun slag thuis: scholenfusie gaat niet door
Woensdag 23 oktober is het precies een maand geleden dat de Raad van Bestuur van de Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle het toekomstplan Perron 3000 bekend maakte, waarbij op 1 september 2021 drie (en wellicht meer) vertrouwde scholen in het Leuvense verdwijnen. Ze moeten plaats maken voor een eerstegraadschool en twee (of meer) campussen voor de daaropvolgende jaren. Woensdag 23 oktober, een maand later, komen de leerkrachten van de drie betrokken scholen op straat om te vragen het plan af te voeren.
Het bericht Stop Perron 3000’: Leuvense leerkrachten komen op straat tegen Perron 3000 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het plan stuitte meteen op veel kritiek en bezorgdheid bij leerlingen, ouders en leerkrachten en leidde de afgelopen weken al tot spontane zitstakingen en betogingen in de betrokken scholen (Sint-Pieterscollege, Heilige-Drievuldigheidscollege, Paridaensinstituut). Leerlingen schreven ook een open brief naar de raad van bestuur. Daarnaast waren er ook enkele ludieke acties van de scholieren. Op de bij momenten woelig verlopende infomomenten voor ouders die de voorbije weken plaats vonden, werden de Raad van Bestuur en directies bestookt met vragen en kritiek van boze en bezorgde ouders.

Ook het personeel van de drie scholen staat niet achter het plan van de Raad van Bestuur. Daarom organiseren zij op woensdag 23 oktober tussen 12 en 14 uur een manifestatie in het centrum van Leuven. Ouders en leerlingen zijn welkom om mee aan te sluiten. De manifestatie wordt gesteund door onderwijsvakbond COC en door Spoorloos 3000, een platform dat bezorgde ouders, leerlingen en leerkrachten verenigt.

Ingeborg Verheyden, leerkracht op het Sint-Pieterscollege, legt uit: ‘Met deze actie willen we duidelijk maken dat we niet achter dit plan staan. Niet omdat we tegen verandering zijn, maar omdat het project onderbouwing en concrete invulling mist. Bovendien is de afgelopen weken duidelijk gebleken dat er bij leerkrachten, leerlingen en ouders geen draagvlak bestaat voor Perron 3000.’

De manifestanten eisen onder meer:
– Behoud het rijke Leuvense scholenlandschap, met scholen op maat van élk kind
– Experimenteer niet met kinderen op basis van een vaag en niet-onderbouwd plan
– Forceer geen hervormingen waarvoor elk draagvlak ontbreekt

Ingeborg Verheyden: ‘We vragen dat Perron 3000 wordt afgevoerd. We roepen de raad van bestuur op om samen met directies, leerkrachten, leerlingen en ouders op een constructieve manier oplossingen te zoeken voor de uitdagingen binnen de Leuvense onderwijscontext.’

Voor de optocht wordt er verzameld op de Oude Markt vanaf 12 uur, direct na schooltijd. Het traject gaat door het centrum van Leuven en om 14 uur wordt de manifestatie ontbonden op het Damiaanplein.

Het bericht Stop Perron 3000’: Leuvense leerkrachten komen op straat tegen Perron 3000 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over