Stienes Longin vrijwaart titelkansen met eerste seizoenszege

Stienes Longin
In het Kroatische Grobnik wist Stienes Longin zijn positie in de tussenstand van de NASCAR Whelen Euro Series met een eerste seizoenszege te verstevigen. In de eerste van twee races reed de Leuvenaar zo goed als van bij de start aan de leiding. In de tweede race legde Longin beslag op de achtste plaats.

Op de Autodrom Grobnik in Kroatië werd dit weekend de op twee na laatste meeting van de NASCAR Whelen Euro Series 2020 afgewerkt. Een omloop die voor iedereen zo goed als onbekend was, maar het werd al snel duidelijk dat inhalen een moeilijke zaak zou worden. “Daarom waren de kwalificaties ook zo belangrijk”, legt Stienes Longin uit. “Op half natte en half droge omstandigheden kon ik me behoorlijk uit de slag trekken, met een tweede startplaats voor de eerste race als beste resultaat.”

Bij de start van die eerste race was Longin polesitter Giorgio Maggi te vlug af, en Longin behield die eerste positie tot het eind. “Het was minder makkelijk dan het leek, want Giorgio had heel wat snelheid in zijn wagen zitten”, stelde Longin achteraf. “Maar als je op deze omloop geen fouten maakt, kan je moeilijk worden ingehaald. Het was volle focus tot het eind, maar de eerste zege van het seizoen is binnen.”

Ook in race 2 leek Longin, als derde gestart, op weg naar een podiumplaats. Tot hij aan het eind van het rechte stuk – tegen goed 250 per uur - van de baan werd geduwd door voormalig teamgenoot Nicolo Rocca. De Italiaan werd achteraf bestraft voor zijn manoeuvre, maar de podiumkansen van Longin waren verdwenen. Uiteindelijk werd hij als achtste geklasseerd. “Dat scheelt maar vier punten met een podiumplaats, dus voor het kampioenschap is dat geen ramp”, analyseert Longin. “Bovenaan het kampioenschap staat alles dicht bij elkaar, en ik maak deel uit van die kopgroep. We hebben dus een goede uitgangspositie voor de laatste twee meetings in Valencia.”

Longin kijkt al uit naar het eerste weekend van december, want de Spaanse omloop ligt hem wel. “De eerste twee races op donderdag en vrijdag leveren nog gewone punten op, tijdens de finales op zaterdag en zondag kan er dubbel worden gescoord. Daar mag je dus geen steek laten vallen. Maar goed, Valencia ligt me wel, en ik heb er altijd al graag gereden.”

Lees meer over