Stelplaats sluit 2 weken de deuren: grenzen overschreden

3 maart 2020 | 21u50 | Gepost door redactie
Stelplaats sluit 2 weken de deuren: grenzen overschreden
Stelplaats is een plek waar jongerencultuur hoogtij viert, maar waar de laatste tijd een en ander misloopt. Daarom werd er besloten om Stelplaats vanaf dinsdag 3 maart 2020 voor twee weken te sluiten, een stevig signaal naar enkele individuen, dat respectloosheid niet getolereerd wordt.
Het bericht Stelplaats sluit 2 weken de deuren: grenzen overschreden verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Af en toe een oogje dichtknijpen, ja, maar er moet respect zijn en dat is de laatste maanden soms ver te zoeken”, zegt men bij Stelplaats. “De vrijheid die Stelplaats altijd voorop stelde, begon enkele maanden geleden zijn tol te eisen. Voortdurende voorvallen van klein en groot vandalisme, diefstal, afpersing, dreigementen, dealen, geweld. Als het bij éénmalige feiten zou blijven, was het misschien nog te tolereren, maar dit gaat te ver. Twee stappen vooruit, vier achteruit. Escalatie. Stelplaats wil een open plek zijn, maar ‘een paar mensen’ verpesten het grondig voor iedereen. Nochtans is het logisch dat je als jongere de grens opzoekt. Maar helaas is die grens en het respect in de Stelplaats eindeloos ver te zoeken de laatste tijd. Daarom sluiten wij twee weken de deuren, een duidelijk signaal om aan te geven dat ook een vrijplaats haar grenzen kent.”

Waarom zo drastisch?

“De laatste maanden werkte Stelplaats al aan oplossingen om de problemen te verhelpen. We legden onze oren te luisteren bij onze jongeren en bij onze bewoners. Vaste uren, vaste barwerking, een gigantisch enthousiaste vrijwilligersploeg, meer activiteiten, betrekken van extra krachten, lief zijn, kwaad worden, samenwerken…. we hebben het allemaal geprobeerd.”

Al die inspanningen moesten ervoor zorgen dat de sociale controle opgetrokken zou worden en dat iedereen zijn plekje kon blijven vinden in de Stelplaats. “Maar nu is het tijd om structurele pistes te bewandelen en oplossingen te vinden, zodat Stelplaats opnieuw een plek wordt waar jongeren graag naartoe komen, een plek vol positiviteit, respect en enthousiasme.”

Deelwerkingen wel open

De deelwerkingen, alle ateliers, BCB, Vloer 1, skatepark,… zullen wel volgens hun openingsuren toegankelijk zijn via de zij-ingang. Ook de geplande evenementen met ticketing zullen doorgaan.

“Op 21 maart 2020 smijten we de poorten van de Stelplaats terug open voor iedereen met een hart voor deze plek. We doen dat met 24U STELPLAATS, een programma met 24 uur muziek en tal van andere activiteiten.”

Het bericht Stelplaats sluit 2 weken de deuren: grenzen overschreden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over