Start aanleg bushavens ring Leuven aan De Wijnpers en Ten Wijngaard

1 oktober 2019 | 16u34 | Gepost door redactie
Start aanleg bushavens ring Leuven aan De Wijnpers en Ten Wijngaard
Het Agentschap Wegen en Verkeer start ​eind oktober​ in samenwerking met De Lijn en stad Leuven met de aanleg van twee bushaltes ​met opstapperron en achterliggend fietspad ​op de ring van Leuven, Den Boschsingel. De stad investeert nadien in de aanleg van voetpaden naar de bushaltes.
Het bericht Start aanleg bushavens ring Leuven aan De Wijnpers en Ten Wijngaard verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vandaag zijn er geen bushaltes op de ring van Leuven (R23) ter hoogte van de Wijnpersstraat. Dat verandert in de toekomst.​ In beide richtingen komt er een nieuwe haltehaven op de Den Boschsingel ​waar twee bussen achter elkaar kunnen halteren ter hoogte van de Wijnpersstraat en Ten Wijngaard. ​Deze bushaltes zullen onder andere de school De Wijnpers en avondschool CVO Volt vlotter en veiliger bedienen.

Eerst voorbereidende grondwerken en aanpassing van het talud

Beide bushaltes worden door de stad Leuven bereikbaar gemaakt via voetpaden die vanuit de onderliggende wegen, Mechelsevest en Ten Wijngaard, worden gerealiseerd.  Om de aanleg van beide wandelpaden en bushaltes voor alle reizigers toegankelijk te maken, wordt het talud langsheen de Den Boschsingel voor een deel aangepast. Tijdens de voorbereidende grondwerken wordt een tweetal meter groen gerooid aan de voorkant van de Den Boschsingel.

In de achterliggende straten Mechelsevest en Ten Wijngaard wordt er beperkt gerooid voor de aanpassing van het wandelpad en het talud. Een deel van de parkeerstrook die parallel loopt met de ring in Ten Wijngaard wordt ingenomen voor de aanleg van het nieuwe wandelpad. Er blijft voor bezoekers nog een deel van de parkeerstrook verderop bruikbaar. Het nieuwe wandelpad aan de kant van de Mechelsevest loopt langs het monument ‘De verloren Kosttoren’, een restant van de stadsomwalling van Leuven.

Verkeer

Lokaal en doorgaand verkeer ondervindt ​tijdens de werken weinig hinder. ​Op de Den Boschsingel wordt er ter hoogte van de werf ruimte ingenomen, maar verkeer kan via twee versmalde rijstroken verder rijden. Aan de werfzones zelf wordt – waar nodig – om veiligheidsredenen een parkeerverbod ingesteld. Voor omwonenden dichtbij de ring van Leuven blijft er nog voldoende groen aanwezig en zal de Den Boschsingel enkel een stuk zichtbaar worden ter hoogte van de doorsteek naar de bushalte. In de straat Ten Wijngaard wordt het nieuwe wandelpad op een deel van de oude parkeerstrook en in het verhoogde talud aangelegd met op het einde een doorsteek naar de bushaven op ring van Leuven. Het is aan die doorsteek dat de berm tussen de ring en Ten Wijngaard al smaller is en de ring vanuit de straat na de werken zichtbaarder zal zijn. Op het ​einde van de werken​ kan er enkele​ avonden/nachten hinder​ zijn, doordat de aannemer na de werken langsheen de ring ter hoogte van de bushavens ​een nieuwe toplaag asfalt en markering​ moet aanbrengen. Volgens de huidige planning nemen de werken 7 maanden in beslag tot het begin van de zomer 2020. De Lijn beslist vanaf wanneer de bushaltes in dienst worden genomen.

 

Het bericht Start aanleg bushavens ring Leuven aan De Wijnpers en Ten Wijngaard verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over