Standbeeld Leopold II is verwijderd uit voorgevel stadhuis

Dag van de jeugdbeweging
Wat enkele maanden geleden al werd beslist, is vandaag gebeurd: het standbeeld van Leopold II werd vanochtend met man en macht verwijderd uit zijn nis in de gevel van het Leuvense stadhuis. Door het beeld weg te halen, geeft Leuven de boodschap dat het wil breken met het koloniale verleden.

Omdat er vandaag de dag nog altijd mensen zijn die de gevolgen dragen van het kolonialisme, besloot de stad Leuven alle banden met het koloniale verleden door te knippen. Uiteraard hoorde daar ook voormalig koning Leopold II bij. Omdat zijn standbeeld nog altijd in een van de nissen van het stadhuis stond, werd het vandaag verwijderd.

Daar ging een hele voorstudie aan vooraf, want het natuurstenen beeld is maar liefst 1,5 meter hoog en 200 kilogram zwaar. Uit het onderzoek bleek dat het was vastgemaakt in de nis door middel van een haak achteraan en mortel onderaan. Vandaag werd het beeld dus voorzichtig los gekapt uit de mortel en lichtjes uit de haak getild. Voor het werk waren stellingen tegen de gevel van het stadhuis geplaatst.

Ten slotte werd het beeld ingepakt en met een hijskraan naar beneden gebracht, waarna het in de kelder van het stadhuis verdween. Want omdat de beelden en het stadhuis beschermd zijn, mogen ze het gebouw niet verlaten. Voorlopig blijft de nis leeg.

Lees meer over