‘Stadswoningen lossen niets op, ze zijn te duur’

11 september 2019 | 10u45 | Gepost door redactie
‘Stadswoningen lossen niets op, ze zijn te duur’
Stad Leuven brengt samen met projectontwikkelaar Ertzberg 16 stadswoningen op de markt op de plaats waar de oude brandweerkazerne gestaan heeft aan de Vaartkom. 'Stadswoningen lossen niets op, want ze zijn te duur voor mensen met een lager dan gemiddeld inkomen', zegt Line De Witte van PVDA Leuven.
Het bericht ‘Stadswoningen lossen niets op, ze zijn te duur’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

De stadswoningen zijn bedoeld voor mensen die net te veel verdienen voor een sociale koopwoning, maar moeilijk een woning vinden op de vrije markt. Op die manier wil het stadsbestuur naar eigen zeggen ‘wonen in Leuven opnieuw betaalbaar te maken voor iedereen’. De prijzen van deze woningen variëren tussen 276.153 euro (80 m², één slaapkamer) en 370.689 euro (108 m², twee slaapkamers).

“Beweren dat je met deze stadswoningen ook maar iets van de wooncrisis aanpakt is een regelrechte leugen”, vindt Line De Witte, gemeenteraadslid voor PVDA. “370.000 euro voor een appartement met twee slaapkamers? Dat is veel te veel voor gezinnen die minder verdienen dan het gemiddelde. Groen beloofde tijdens de verkiezingscampagne een breuk met het vorige bestuur, projectontwikkelaars zouden minder macht krijgen, maar daar komt voorlopig niets van in huis.”

Niet goedkoop, wel goedkoper, pareerde het stadsbestuur de kritiek over deze enorm hoge prijzen in het verleden. De woningen liggen immers onder de marktprijs. Ertzberg bouwt in datzelfde ‘The View’ bijvoorbeeld appartementen van wel 790.000 euro. “Het feit dat de stadswoningen onder deze hallucinant hoge prijs liggen, maakt ze nog niet betaalbaar”, stelt De Witte.  “Het is niet de markt die moet bepalen wat betaalbaar is of niet. Het stadsbestuur kan dat zelf doen, maar weigert net als het vorige bestuur die verantwoordelijkheid op te nemen.”  Volgens PVDA zet het bestuur zo de trend voort om van Leuven een elitaire stad te maken, enkel voor de Lucky few, maar onbetaalbaar voor de meeste mensen.

“Dat de wooncrisis realiteit is in Leuven hoeft geen betoog. Er staan op dit moment 5258 wachtenden op de wachtlijst voor een sociale woning, dat zijn er 2002 meer dan vijf jaar geleden. De woningprijzen blijven maar stijgen, jonge gezinnen verlaten de stad, omdat het te duur is en huisjesmelkers verhuren wat ze maar willen aan torenhoge prijzen. Om hier iets aan te veranderen moet je écht ambitieus zijn, van de wooncrisis een prioriteit maken”, vervolgt De Witte. “De bestuursnota spreekt over het halen van 8,5% sociale woningen in 2025, dat ligt zelfs lager dan het bindend sociaal objectief van 9%. Projectontwikkelaars kopen ondertussen nieuwe stukken grond op, denk maar aan Batiment A aan de Vaart. De projecten die erbij komen zoals de stadswoningen in The View of in ‘t Wisselspoor zijn peperdure luxe-projecten, dat is echt niet waar we nood aan hebben in Leuven.”

PVDA Leuven wil dat het stadsbestuur haar ambities waarmaakt en echt de macht van projectontwikkelaars aan banden legt zoals naar voren werd geschoven tijdens de verkiezingscampagne. “De stad moet beginnen met een plan op lange termijn, waar ze zelf meer gronden en panden opkoopt om zo het woonbeleid te bepalen zoals in Wenen. We moeten de stad veroveren op de projectontwikkelaars, die Leuven volbouwen met luxewoningen.”

Het bericht ‘Stadswoningen lossen niets op, ze zijn te duur’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over