Stadsprinses van Loven 2023 Suzy I blikt terug op haar feestjaar

28 februari 2024 | 10u04 | Gepost door annpeeters
Suzy en familie

Jarenlang was het de droom van Suzy Jannes om Prinses Carnaval te worden en die droom kwam uit. Suzy blikt terug op een onvergetelijk jaar, waarin ook haar kleinzoon Senne een kroontje mocht dragen.

Hoe ben je op het idee gekomen om deel te nemen aan de prinsenverkiezing?

Als 5-jarig meisje liep ik als majorette al mee in carnavalsstoeten in Duitsland, het land waar ik ben geboren en ook een paar jaar heb gewoond. Na de verhuis naar België heb ik deze hobby stopgezet door verschillende omstandigheden. In 1995 rolde mijn echtgenoot per toeval in het carnavalsleven door met het Hof van Vlaams-Brabant te rijden in stoeten. Toen is de passie bij mij weer aangewakkerd.

Hoe verliep de voorbereiding naar de verkiezing?

Maanden voor ik mijn kandidatenbrief had ingestuurd, dat moet in augustus 2022 geweest zijn, heb ik me omringd door goede vrienden om een show in te studeren. Mijn dochters Emely en Kimberly hadden de regie in handen voor de volledige show, terwijl mijn echtgenoot reeds alle liedjes had gekozen. Alles was lang op voorhand gepland. Maandenlang offerden onze goede vrienden zich elke zondag op om een spetterende show neer te zetten. Attributen werden bij elkaar gezocht alsook de kledij die bij de liedjes hoorden. We waren goed voorbereid tegen dat ik mijn kandidatenbrief instuurde.

Hoe was de verkiezing zelf? Is de concurrentie groot?

Ik had het voordeel dat ik geen tegenkandidaat had, maar moest dat zo geweest zijn, dan was er zeker sprake van gezonde vriendschappelijke concurrentie. Het gaat er tenslotte om Hoogheid van Loven te kunnen worden. De verkiezing zelf liep vlot en ik kreeg meer punten dan ik ooit op mijn rapport kreeg, boven 90% zelfs. De verkiezing begon met een intrede en begroeting van de jury, gevolgd door mijn toespraak en voorstelling als kandidate, nadien mocht ik aan het showgedeelte beginnen.

Hoe blij was je met je overwinning?

Ik was super super blij dat ik de scepter over Loven mocht zwaaien en uitgeroepen werd als 54ste Hoogheid. Nog specialer was het, omdat mijn kleinzoon Senne als Jeugdprins van Loven 2023 werd verkozen.

Hoe blik je terug op je jaar als Prinses van Loven?

Tijdens mijn jaar als Prinses van Loven heb ik heel veel nieuwe vrienden gemaakt, in binnen- en buitenland. Ik heb genoten van alle momenten waar ik samen met de Koninklijke Orde van de Pietermannen op uitgenodigd was. Het zijn mooie herinneringen die nooit uit mijn geheugen zullen gewist worden.

Wat waren je taken?

Ik was ambassadrice van de Stad Leuven en het Carnaval en droeg een jaar lang samen met de Koninklijke Orde van de Pietermannen de vreugde verdraagzaamheid en vriendschap uit.

Je geeft nu de fakkel door, is dat met pijn in het hart?

Ja ik geeft de fakkel door, met veel pijn in het hart geef ik mijn scepter af. Het was met heel veel fierheid dat ik de Stad, de Orde en Carnaval vertegenwoordigde, fier dat ik de 54ste Hoogheid mocht zijn en deze titel draag ik voor de eeuwigheid.

Er namen dit jaar meer dan 30 praalwagens deel aan de stoet, zo'n wagen bouwen, daar kruipt toch ongelooflijk veel tijd en geld in, niet?

Daar kruipt heel veel tijd en energie in, ook heel veel geld, daardoor is de wagenbouw in Vlaams-Brabant niet zo actief. Enkel in Halle en Opwijk wordt er nog actief aan wagenbouw gedaan, in de andere provincies worden er ook meer wagens gebouwd. Wat ook veel gebeurt, is dat wagens doorverkocht worden aan andere verenigingen die er dan weer andere stoeten mee rijden.

Hoe is de sfeer tussen carnavalisten?

In het algemeen is de sfeer goed, voor de sfeer binnen het carnavalsgebeuren wordt meestal verwezen naar de drie pluimen die de Prins op zijn steek heeft staan; elke pluim verwijst naar een item van de sfeer. De pluimen symboliseren voor de 3 V’s: Vreugde, Vriendschap en Verdraagzaamheid. Natuurlijk is er soms jaloezie en nijd, maar dat is in de huidige maatschappij wel op meer plaatsen en situaties van toepassing. Carnavalisten laten dit snel achter zich en drinken er een glas op.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over