"Stadsbestuur verwijdert kritische ideeën"

5 maart 2021 | 10u20 | Gepost door redactie
gevel
Een tweetal weken geleden riep het Leuvens stadsbestuur alle Leuvenaars op om ideeën om de publieke ruimte te dekoloniseren, uiterlijk op 1 april 2021 in te dienen via het online platform 'Leuven, maak het mee!'. Oppositiepartij N-VA: “De oproep kent maar beperkt succes, slechts 25 Leuvenaars hebben al een idee ingestuurd. Maar wat veel straffer is, het stadsbestuur verwijderde ondertussen geruisloos de veelal beleefde reactie van een tiental Leuvenaars. De rode lijn in de gecensureerde ideeën is de kritiek op het stadsbestuur. In Leuven mag je dus ideeën hebben, zolang het die van de burgemeester en schepenen zijn.”

Hoewel de website van het stadsbestuur stelt ‘ten stelligste in de vrijheid van meningsuiting te geloven,’ blijkt de praktijk anders. Een greep uit de verwijderde ideeën:

• ‘Leuven is een prachtige stad met een ontzettend rijke geschiedenis die meer dan een millennium terug in de tijd reikt. Deze plots gaan ‘herbekijken’ vanuit een vrij elitaire en overgevoelige hedendaagse blik is gewoon vreselijk. Intellectueel, historisch en maatschappelijk onverantwoord.’

• 'Ik huiver bij de gedachte van de opgelegde dekolonisatie van ons stadsbeeld.'

• 'Dekoloniseer het waanidee dat Leuven dekolonisatie behoeft.'

• Maar ook ideeën met volgende titels werden verwijderd: 'Idee: stop ermee,' 'Beeldenstorm', en 'Wat een onzin.'

Laat elke stem gehoord worden

Zeger Debyser, gemeenteraadslid: “Het stadsbestuur herschrijft nu zelfs de geschiedenis van hun eigen participatieplatform. N-VA vraagt dat dat het stadsbestuur alle meningen aan bod laat komen, ook deze die niet passen in haar ideologische agenda. Beledigende reacties zijn nooit ok, maar waarom beleefde kritische ideeën weggommen? Wij willen dus graag uitleg over waarom het bestuur enkel positieve reacties laat zien op de website,” zegt Zeger Debyser, gemeenteraadslid.

Lorin Parys: "Het stadsbestuur heeft het vaak over verbinden maar doet dat in de praktijk enkel met de eigen achterban. Een stadsbestuur moet er zijn voor alle Leuvenaars, ook al hebben die ‘het verkeerd gedacht.’ De burgemeester en schepenen hebben het duidelijk moeilijk met andersluidende meningen. Maar wat heeft het voor nut om de Leuvenaars om hun mening te vragen, om vervolgens enkel gelijkgezinden aan het woord te laten?”

“Voor ons is het duidelijk, het stadsbestuur gebruikt ‘inspraak’ als toverwoord, maar in werkelijkheid is er van échte inspraak geen sprake” besluiten het duo.

Een greep uit de verwijderde ideeën vind je op https://leuvenmaakhetmee.be.

Lees meer over