Stadsbestuur roept Leuvenaars op om solidair te zijn en lanceert ‘Leuven Helpt’

13 maart 2020 | 18u13 | Gepost door redactie
Stadsbestuur roept Leuvenaars op om solidair te zijn en lanceert ‘Leuven Helpt’
De nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een grote impact op veel mensen. “De meest kwetsbare groepen zijn ouderen en mensen met een zwakke gezondheid”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Door de maatregelen, zoals het bezoekverbod in woonzorgcentra en de vele gesloten voorzieningen, zullen zij hulp of gezelschap kunnen gebruiken. Ik roep de Leuvenaars op om solidair te zijn en te helpen waar kan.” De stad lanceert begin volgende week samen met partners een centraal platform ‘Leuven Helpt’, om alle vragen en ideeën te centraliseren en de vrijwillige hulp zo goed mogelijk te organiseren.
Het bericht Stadsbestuur roept Leuvenaars op om solidair te zijn en lanceert ‘Leuven Helpt’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een boodschap doen, maaltijden rondbrengen, kinderen opvangen, helpen in de sociale sector, eens telefoneren met een oudere persoon die bijvoorbeeld alleen thuis zit of in een rusthuis of ziekenhuis zonder bezoekers…

De stad Leuven bundelt de krachten met partners zoals de zorgcentra en de universiteit, om volgende week het platform ‘Leuven Helpt’ te lanceren. “Via dat platform kunnen we vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten in verbinding brengen met de noden die er zijn”, zegt Ridouani. Iedereen die wil helpen, kan mailen naar leuven.helpt@leuven.be.

“Het zijn uitzonderlijke omstandigheden waar we allemaal mee moeten omgaan. Ik zie vooral warme initiatieven ontstaan. Het is ongelooflijk hoe snel de solidariteit op gang is gekomen”, zegt Ridouani. “Voor mekaar zorgen en solidair zijn, zo gaan we er geraken.”

Tekeningen voor rusthuizen
Nu alle rusthuizen gesloten worden voor bezoekers, dreigen veel bewoners een eenzame periode in te gaan. “We doen daarom een oproep aan de Leuvense kinderen en scholen”, zegt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera. “Maak een mooie tekening, op school of thuis, en wij bezorgen die aan de woonzorgcentra. Zo kunnen we de bewoners een hart onder de riem steken.”

Maandag 16 maart verspreidt de stad gefrankeerde enveloppen in de basisscholen. Daarmee kunnen ze tegen het einde van de week de kunstwerken van de kinderen terugsturen naar het stadskantoor. Kinderen en hun ouders die graag een tekening willen opsturen naar een rusthuisbewoner, kunnen hun tekening bezorgen aan de stad Leuven, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven. De stad verdeelt de tekeningen over alle Leuvense woonzorgcentra.

Vrijwilligers bellen met ouderen
Een ander initiatief is de Stertelefoon van de lokale dienstencentra (LDC) van Zorg Leuven. “Via de Stertelefoon bellen vrijwilligers met rusthuisbewoners of ouderen die thuis moeten verblijven”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “De telefoon is de ideale manier in deze omstandigheden toch een fijne babbel te kunnen doen. Zo wordt het sociaal isolement even doorbroken.”

De woonzorgcentra zijn ook volop bezig om videogesprekken mogelijk te maken. “We zorgen voor extra tablets en leren bewoners hoe videobellen werkt, zodat ze toch hun familie echt kunnen zien”, zegt Verlinden.

Leuvense Coördinatiecel
De beslissingen van de regering laten zich voelen in zowat alle delen van de samenleving. De verschillende stadsdiensten werken hard om de uitvoering van de maatregelen zo vlot mogelijk uit te voeren. “De omstandigheden vragen verantwoordelijkheid en inspanning”, zegt Ridouani.

Vandaag en de komende dagen overlegt de stad met alle diensten en partners om de maatregelen zo goed mogelijk toe te passen. Zo is er overleg geweest van de Leuvense Coördinatiecel, voorgezeten door de burgemeester, met de universiteit, het UZ Leuven, het Heilig Hartziekenhuis, de huisartsenkring, de politie, vertegenwoordigers van de federale en de Vlaamse overheden en de stadsdiensten.

“Dat verloopt zeer constructief”, zegt Ridouani. “We komen vlot tot goede afspraken. Er is een grote alertheid, maar de situatie is onder controle. We rekenen op de verantwoordelijkheid, solidariteit en koelbloedigheid bij iedereen. Onze ervaring leert dat dat werkt.” Ook met de scholen was er een vergadering om gezamenlijke afspraken te maken.

Call center
Sinds gisteren heeft de stad een call center ingericht, met medewerking van enkele vrijwilligers onder de stadsmedewerkers, om de inwoners met vragen goed te informeren. (016 27 27 72 of corona@leuven.be).Alle informatie over de maatregelen staat op leuven.be/coronavirus.

 

Het bericht Stadsbestuur roept Leuvenaars op om solidair te zijn en lanceert ‘Leuven Helpt’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over