Stadsbestuur ijvert voor nucleaire ontwapening op de Internationale Dag van de Vrede

20 september 2020 | 10u34 | Gepost door annpeeters
vredesvlag
De stad Leuven neemt op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, deel aan de campagne Vredesvlag 2020 van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. Ze hangt de vredesvlag uit aan het stadskantoor en toont daarmee engagement voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld. De stad roept haar inwoners op om op deze dag op sociale media mee te ijveren voor duurzame wereldvrede en nucleaire ontwapening.

“Als lid van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) en als Vredesgemeente ijveren we mee voor nucleaire ontwapening en duurzame wereldvrede. We zijn ervan overtuigd dat steden en gemeenten hier een voortrekkersrol in kunnen opnemen. Bovendien drongen we er op de Internationale Dag van de Vrede vorig jaar en bij de herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in augustus bij de toekomstige federale regering al op aan om het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens te ondertekenen. Die oproep herhalen we”, aldus Lies Corneillie, schepen van mondiaal beleid in Leuven. “Het is voor ons een logische keuze om deel te nemen aan de campagne van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.”

De stad ondertekende ook de open brief voor een open en transparant debat over de aanwezigheid van kernwapens in België. Eerder ondertekende het stadsbestuur ook al het ICAN Cities Appeal, een wereldwijde oproep van steden en gemeenten ter ondersteuning van het VN-Kernwapenverbod, en verklaarde het dat de stadsfinanciën vrij zijn van investeringen in kernwapens.

Leuven voor VREDE
“We moedigen ook de Leuvenaars aan om morgen de vredesgedachte mee uit te dragen. Dat kan simpelweg door aan je profielfoto op Facebook het profielkader ‘Leuven voor VREDE’ van Mundia Leuven toe te voegen”, aldus Corneillie. Maar je kan ook wat verder gaan: de stad daagt iedereen uit om een eigen versie van het vredeslied - ‘Ode an die Freude’ van Beethoven - te brengen en dat te delen op sociale media met #leuvenvoorvrede en #vredesvlag. 

Wie liever luistert, kan op 21 september de beiaardactiviteiten naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede volgen:

  • 13.55 uur: 75 slagen op de Liberty Bell van de beiaard van de Universiteitsbibliotheek ter herdenking van 75 jaar Hiroshima en Nagasaki;
  • 14 uur:  Ode an die Freude (Ludwig van Beethoven) en andere vredesliederen op de beiaard van de Universiteitsbibliotheek, door Luc Rombouts;
  • 15 uur: Ode an die Freude (Ludwig van Beethoven) en andere vredesliederen op de beiaard van de Sint-Geertruikerk, door Marc Van Eyck;
  • 16 uur: Ode an die Freude (Ludwig van Beethoven) en andere vredesliederen op de Vredesbeiaard van de Abdij van Park, door Luc Rombouts.

Iedereen is ook welkom op de Vredeswake die Pax Christi en Vredeskerk Sint-Michiel morgen organiseren om 20.00 uur in de Sint-Michielskerk/Vredeskerk Sint-Michiel (Naamsestraat 57a). Door corona is registratie vooraf verplicht, maar dat kan makkelijk via het formulier op https://sint-michiel-vredeskerk.be/.

Lees meer over