Stadsarchief Leuven zet de collectie almanakken in de kijker

22 december 2020 | 10u08 | Gepost door annpeeters
kalender
Tijdens de jaarwisseling zet het Stadsarchief Leuven de collectie almanakken in de kijker. Deze kleine (zak)boekjes uit de 18de tot 20ste eeuw vormen een mix tussen een jaarkalender en agenda met praktische info, horoscoop, mopjes en notities van de gebruiker. Vaak zijn ze ook mooi versierd. Via twee filmpjes treed je nu al binnen in de wereld van deze Leuvense almanakken. De stadsarchivaris toont enkele bijzondere exemplaren en kinderen kunnen met een DIY-filmpje zelf aan de slag. Voor de expo en publicatie over de Leuvense almanakken is het wachten tot 14 januari 2021. Binnenkort kennen deze boekjes geen geheimen meer.

“In de rijke collectie van het Leuvense Stadsarchief zitten meer dan 200 gedrukte almanakken”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Het oudste exemplaar is van 1716 en werd gedrukt in de ‘Gulde Lampe’ in de Muntstraat. De meest recente almanak dateert van de jaren 1930. Het is een uitgave van de stad en kan gezien worden als de voorloper van het huidige jaarboek van Leuven.” De boekjes bestaan in verschillende soorten en vormen: van serieuze tot kluchtalmanakken en van kleine zakboekjes tot mooi versierde exemplaren. Ze laten je binnen gluren in het leven van de eigenaar die er soms ook losse knipsels in bewaarde.

Ontdek en doe
Op www.leuven.be/almanakken toont de  stadsarchivaris  je in primeur enkele exemplaren uit de collectie en geeft een korte introductie over de rijke inhoud van deze boekjes. Op www.erfgoedcelleuven.be/maakjouwalmanak vinden kinderen (en hun ouders) een filmpje om zelf aan de slag te gaan en hun eigen almanak voor 2021 te maken. Foto’s van het resultaat zijn welkom op erfgoedcel@leuven.be of tag  @Stadsarchief Leuven en @Erfgoedcel Leuven op Facebook. En wie weet krijgen deze beelden ook een plek in de expo.

Bezoek en lees
Op 14 januari 2021 opent de langverwachte expo ‘Leuvense almanakken, van handige kalender tot sappig verhaal’ in de leeszaal van het Stadsarchief. Je kan de expo vrij bezoeken  op donderdag, vrijdag en zaterdag telkens tussen 14 en 18 uur.
“Daarnaast vind je ook op de binnenplaats van Tweebronnen een bijzondere installatie: ze verwijst niet alleen naar de Leuvense almanakken, maar ook naar de kalenderwijzerplaat van Museum M, een van de topstukken van de stad”, vervolgt  schepen Denise Vandevoort.  “Kortom, in Tweebronnen kan je er niet naast kijken. Wie zich nog verder wil verdiepen in de almanakken, vindt zijn gading in de mooie publicatie van het Stadsarchief. Hierin lees je meer over de drukkers, verkopers, het publiek en de inhoud van deze Leuvense almanakken van de 18de tot de 20ste eeuw”.  De publicatie is vanaf 14 januari voor 10 euro te koop in de leeszaal van het Stadsarchief.

Praktisch

  • De expo loopt van 14 januari tot 28 februari 2021 op do, vrij en za in leeszaal Stadsarchief en op de binnenplaats van Tweebronnen. Gratis toegang.
  • De publicatie is voor 10 euro te koop in het Stadsarchief.

Lees meer over