Stad roept op om te kiezen voor korte keten

7 April 2020 | 20u13 | Gepost door redactie
Stad roept op om te kiezen voor korte keten
De stad moedigt Leuvenaars aan om in tijden van corona te kiezen voor verse voeding recht van bij de boer. Het is immers belangrijk om ook in deze crisis gezonde en verse producten op tafel te toveren. Bovendien steek je zo de boeren een hart onder de riem, want zij werken dezer dagen hard door om ons van voeding te voorzien.
Het bericht Stad roept op om te kiezen voor korte keten verscheen eerst op Leuven Actueel.

“In deze coronacrisis is het meer dan ooit belangrijk om gezonde, verse producten te (blijven) eten. Die producten vind je bij de boer. Ze komen recht van het veld, zijn kraakvers en gezond”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. “Door korte keten producten te kopen ondersteun je bovendien onze boeren, steun die ze in deze tijden hard kunnen gebruiken.” Door de crisis kunnen boeren namelijk bepaalde producten niet tijdig oogsten en missen ze inkomsten uit bijvoorbeeld boerenmarkten, hoevetoerisme en plattelandsklassen.

Er zijn verschillende manieren om lokale, seizoensgebonden, verse producten recht van bij de boer te kopen. Je kunt hiervoor terecht in onder meer hoevewinkels, bij Voedselteams, Boeren & Buren, zelfoogstboerderijen en voedselautomaten met bijvoorbeeld aardappelen en zuivel. Dit voorjaar komt er zo’n voedselautomaat naar de stad. Bij de opstart zul je er onder meer asperges, soep, zuivel en aardbeien kunnen kopen. Het is een initiatief van Kort’om Leuven, het distributieplatform voor korte keten in opstart. Een uitgebreid overzicht van korte keten initiatieven vind je op www.rechtvanbijdeboer.be?utm_source=rss&utm_medium=rss.

“We vangen signalen op dat de interesse voor korte keten producten de voorbije weken sterk gestegen is”, voegt schepen Dessers nog toe. “Dat is uiteraard goed nieuws. We hopen dat hiermee een trend is ingezet.”

Korte keten in de supermarkt
De coronacrisis maakt meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk lokale voedselvoorziening is. Onze landbouwers voorzien elke dag opnieuw in onze voedselvoorziening en zorgen ervoor dat de rekken in de supermarkt kunnen aangevuld worden. Een tendens die ook schepen van handel Johan Geleyns plezier doet. “Supermarkten zetten steeds vaker in op streekproducten. Het prominent in beeld brengen van dit lokaal geproduceerde voedsel is een win-win voor supermarkt en producent. Het cliënteel van de supermarkten is immers op zoek naar nabijheid en authenticiteit en voor de producenten vormen supermarkten een welgekomen extra afzetmarkt.” De stad ondersteunt deze tendens ten volle. “Naast gezond en vers kopen staat lokaal kopen immers ook voor in vertrouwen kopen,” besluit schepen Geleyns.

Steek mee de handen uit de mouwen
Het is belangrijk dat de landbouwsector de komende dagen, weken en maanden op voldoende personeel kan rekenen. Er werken veel seizoensarbeiders in de Vlaamse landbouwsector maar door ziekte en beperkende maatregelen in het grensverkeer verwacht de sector nu een personeelstekort. Dit biedt dan ook kansen aan wie bijvoorbeeld tijdelijk werkloos is, zijn tijd nuttig wil doorbrengen en zijn handen uit de mouwen wil steken in de landbouw. Wie interesse heeft, kan zich kandidaat stellen op www.werkers.be?utm_source=rss&utm_medium=rss.

Foto’s: Tim Buelens

Het bericht Stad roept op om te kiezen voor korte keten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over